Så var kalvningssäsongen igång.

I fredags så kom årets första kalv och därmed så inleddes alltså kalvningssäsongen 2022. Det är alltid härligt när det sätter igång och lagården fylls med kalvar.

Bra start

Jag själv var lite bortrest när den första kalven kom, så jag har i ärlighetens namn inte dunderkoll på exakt när den kom, mer än att den kom i fredags. Det jag däremot har koll på är att det gick bra, av sig självt och att kalven var och är pigg, det tycker jag är en väldigt bra start. Det var förövrigt en kvigkalv som kom. I vanliga fall brukar jag jubla lite mer över tjurkalvar, men nu vet jag inte riktigt vad jag ska jubla extra över, det beror lite på vilken riktning våran produktion tar nu. Hur som helst jättekul med en pigg kalv! Det var inte helt oväntat en kviga som var först ut med att kalva.

Här är den, årets första kalv.
I profil.
Pigg och uppe och utforskar omgivningen.
Jag tycker att kon ser minst sagt beskyddande ut.

Lite sämre fortsättning

Idag var det dags igen för kalvning, men den har inte alls gått lika klockrent. Det var en kviga som kalvade idag och kalven var inte alls lika pigg. Den kan kanske blivit lite klämd eller något, hur som helst så är den lite tröttare. Det går att få den att stå upp med lite hjälp och den har fått hjälp med att få råmjölk på flaska. Jag och far fick idag ta fram våra mjölkningskunskaper och handmjölka lite i spann. Det var hur länge sen som helst för min del och ovant, men en liten skvätt fick jag ur henne i alla fall. Hon är hur snäll som helst att hantera, vilket underlättar enormt vid hanteringen. Nu hoppas vi att våra insatser hjälper kalven att få energi och livsglädje så att den överlever.

Farsan försöker hjälpa kalven att hitta fram till spenarna.
Smidigt med låsningsbara fronter när korna ska hanteras.
De förberedelser vi gjort för att enkelt kunna bygga kalvningsboxar underlättade mycket.
Hoppas nu att den här duktiga kvigan får behålla sin kalv.

 

Nu väntar vi på att resten av damerna ska sätta igång med att kalva.

Egentligen lite tidigt

Ja, egentligen så var inte första kalvningen beräknad förens mer i slutet av februari, så detta var alltså några dagar tidigt. Inte alls ovanligt utan det brukar vara ungefär så här många dagar innan beräknad start som det sätter igång. Man kanske till och med skulle börja ta med det när man beräknar starten. Får ta och tänka på det i framtiden. En som i alla fall blev nöjd med detta var Carl som i våran interna vadslagning om när första kalven skulle komma hade gissat på 19:e februari. Han var därmed närmst och belönas med chokladkakor, grattis till honom.

 

Nu hoppas vi att kalvningssäsongen går snabbt och smidigt med ett bra resultat, det vill säga många levande och pigga kalvar.