Kalvningarna rullar på

Vårbruket verkar fortfarande vara en liten bit bort… Däremot så rullar kalvningarna på hyffsat bra. Det är nu 34,2 % av dem som ska kalva som har kalvat och än så länge har vi fler kalvar än kor som har kalvat.

27 kalvar

Just nu så är det 27 stycken pigga kalvar som far runt där nere i lagårdarna. Jag själv har inte sett dem så mycket, men tillräckligt mycket för att veta att det är mysigt att se dem även denna säsongen. En av de fina grejorna nu är att trotts att det är 27 kalvar där nere så är det endast 25 kor som har kalvat, vi ligger alltså än så länge på plus. Hoppas vi fortsätter att göra det. Däremot så är det inte alla kor som har kalvat som har kalv. En av kvigorna som kalvade förstod inte riktigt vad det var som hände och bestämde sig för att hennes kalv var någon slags fiende. Hon sparkade och stångade hårt på den stackars kalven. Så för att hon inte skulle ha ihjäl sin egen kalv adopterade vi bort hennes kalv till en annan kviga. Den kvigan var fruktansvärt jättesnäll, men födde tyvärr en död kalv.. Som tur var gick adoptionen bra och hon fick en kalv i alla fall. Det är väldigt smidigt när det fungerar. Nu hoppas vi att den positiva siffran håller i sig och att de resterande kalvningarna går felfritt.

Många söta kalvar finns det nu där nere i lagårdarna.

 

Här är fjällkokalvarna som har kommit. Fjällkorna går ju i en egen lagård, annars hade alla kor och kalvar fått vara i samma lagård.
Man ska kanske inte ha favoriter bland djuren, men den här är nästan för söt för att inte bli favorit….
Behövs lite extra hjälp för att kalvarna ska dia och man ska se det, så är det smidigt att låsa fast kon tillfälligt.
Kalvgömman börjar i alla fall fyllas på nu.
just nu verkar allt lugnt i lagården. Smidigt med kameror, då kan man hänga med lite.
Det har till och med dykt upp rymlingar på foderbordet nu, även om det bara var en och en gång….

Alla bilder på kalvar har Carro tagit, tack så mycket för dem!

Inte riktigt 50/50

Könsstatistiken är inte riktigt 50/50 för tillfället, men inte så långt ifrån. Just nu så leder kvigkalvarna med en gentemot tjurkalvarna. Eftersom att vi inte är riktigt säkra på vad vi vill ha än, så är det väl ganska så bra med en siffra så nära 50/50 som möjligt tänker jag. Vad som är bäst får marknaden och framtiden avgöra..

Passar på att kasta in en bild från ett besök vi hade förra veckan. Det var ifrån HKScan och eftersom att vi är med i deras satsning ”Gårdsinitiativet”. På besök kom Robert och Sara (de två i mitten)
Robert som är nötrådgivare på HKScan tog en titt på våra djur. Inte helt otippat tyckte han att våra dikor hade några kilon för mycket på sig…

Grävmaskin och verkstad

För mig så har de senaste dagarna i väntan på att fälten ska tina upp spenderats i grävmaskinen och i verkstaden (Djuren sköter Janne och/eller Carro, så där är jag inte mycket). Så i väntan på att fälten ska tina upp så att vi kan dra igång med gödningen, så utnyttjar vi att fälten och marken är just frysta. Klippningen runt fälten fortsätter och mer och mer fältyta blir befriat från skugga och fler diken fria från förstörande träd. Det har även grävts något litet dike och flyttats lite massor med hjälp av hård mark. Verkstadsbesöket var inte riktigt planerat utan blev på grund av en trasig kolv på Hummern. Det verkar som att kolven inte är riktigt dimensionerad för grävmaskinen som den sitter på, den spricker lite vartefter i botten på cylindern. Min egna gissning är att det är lite för högt tryck i grävmaskinen för den kolven, men kan ha fel…

Kall fin morgon för att bli kvitt lite överflödiga massor.
Hummern i verkstaden (igen)
Det är inte bara åker som mår bra av solljus som röjs fram…
Det här torpet kommer också må bra av ljus.
Innan
Efter
Rishögarna växer vartefter slyt försvinner från åkerkanterna. tanken är att det ska flisas Vem vet flisen kanske kommer upp i sitt rätta värde nu?
Som sagt var än så länge är det ordentligt fruset på fälten. Får se när det släpper, kan gå fort med rätt väder.

 

Nu börjar det hursomhelst bli dags för att ge sig ut på fälten och kolla lite mer ordentligt hur de har klarat vintern. Av det jag sett än så länge ser de i alla fall ut att ha klarat vintern bra, men det finns ju mer intressanta saker att se där ute än att bara titta övergripande.. Ser fram emot att ge mig ut att titta på fälten ordentlig nu, alltid lär man sig något.