Färdigklippt och förberedelser

Snart har redan halva mars gått och vi håller nu på med förberedelser för vad som komma skall, både på kort och lång sikt. Just nu känns det inte som att det är någon panik med något, men stressigare tider kommer och då är det lika bra att försöka vara förberedd. I dag gick vi även i mål med den klippningen av sly runt fältkanter och i diken som vi planerat att hinna innan marken mjuknar.

Dålig final

Vi börjar med klippningen… I dag var det endast ca 60 meter kvar att klippa innan jag var i mål med den planerade klippningen. Det var trevlig klippning med gott om utrymme och lagom stora småträd att klippa omkull. Tyvärr så slog klantigheten/oturen till lite med endast ca 20 meter kvar att klippa. Ett litet träd ville inte stanna i hummern utan fick för sig att attackera mig i hytten. Som tur var så kom det inte åt mig, men framrutan fick sig en omgång. Den gick i tusen bitar och det blev glas överallt, som tur var så klarade jag mig utan att bli full med glas. En helt klart dåligt final på denna klippningsomgången. Efter lite städning så kunde jag i alla fall klippa färdigt, men med lite dragigare förhållanden. Jag kan trösta mig med att det blir väldigt snyggt när det är färdigklippt och att det gör stor nytta. Just nu syns det extra tydligt att skuggade partier på fälten ligger efter.

Helt klart dålig final…
Hur det gick till kan ni få fantisera om själva, men så är blev det i alla fall!
I väntan på ny ruta har den fått en minst sagt provisorisk lösning (endast när den är parkerad). Som tur är så är det en ny ruta på väg och lagom tills maskinen ska in i tjänst igen så kommer rutan finnas där. En grej som jag är imponerad av är hur snabbt det går att få tag på grejor till grävmaskinen, väldigt sällan man får vänta mer än en dag… Där tycker jag verkligen att lantbruksmaskiner ligger efter, skumt egentligen..
Bort med skuggan, även trädorna förtjänar ljus. Sen gör det ju inget om man kan rensa diket heller…
varde ljus!
Innan
efter
Ett bra exempel på vad lite skugga kan göra. Där är snön nog kvar ett tag. Där är däremot skogen både för grov för att klippa och inte våran… så den får stå kvar. Åkern där är inte heller våran…
Det som är bortklippt körs undan och får bli energi i framtiden.

Förberedelser

Förutom klippningen och kalvningar så handlar nu mycket om förberedelser. Vi väntar fortfarande på att våren ska dra igång och vi med den och så länge passar det ju bra att se till så att vi är förberedda på vad som komma skall. Det handlar dels om en hel del underhåll av maskiner som ska användas. Vi har även haft iväg lite dubbelmontagehjul på genomgång och lagning. Jag tror inte att de egentligen ska användas förens i höst, men risken är att det glöms bort på vägen och vipps så står vi där med dåliga däck som kanske inte håller. Jag håller även på att fundera lite på hur styrfilerna för första kväveomgången på rapsen ska se ut, som vanlig är det inte riktigt glasklart även om det finns många bra hjälpmedel och verktyg.

En helt klart otäck spricka. Även om det inte var punktering (än) så är det väldigt olustigt att åka runt med.
De hjulen vi var osäkra på fick åka till däckverkstad.
Nu ska alla däck vara hela och redo för tjänst!
Att sitta och greja med styrfiler tycker jag är lite roligt. Här jobbar jag i Cropmap från Dataväxt. Hur styrfilerna ser ut när jag sen kör vet jag inte riktigt än, men att jag kommer använda underlaget från höstens skanning med N-sensorn är jag ganska så säker på.

Några andra bilder från vardagen:

 

Kalvningarna flyter fortfarande på bra. Här fick däremot Janne och Carro hjälpa till lite. Jag tjuvkikade här lite genom kameran..
En efterlängtad vara har äntligen kommit fram efter lång väntan. Synd bara att det hamnade i Boxholm och inte i Katrineholm. Ica Nära i Boxholm är inte alls nära för oss, namnet ljuger…. Hoppas det hittar till Ica Närmare i Katrineholm istället….
Rapsen ser ju helt klart lite tråkigt ut just nu, men det finns både liv och hopp därute. Just här har kronhjortarna haft fest, så lite tråkigare är den här än på andra ställen.

 

Jag kan även skvallra om att vi har handlat en ny maskin till maskinparken. Mer info om det kommer snart, men den har i alla fall med det som syns på bilden att göra.

Nu rast och vila för imorgon ska det styckas en stycke tjur.