Lyckad tillväxtreglering på höstrapsen

Nu har vi ju haft tillväxtreglering av höstraps på hösten i våran verktygslåda i några år. Det är en behandling vi har använt oss av som försäkring varje år sedan dess och varje år har vi sett att det har haft effekt på rapsen, men i år är första året vi ser så tydlig stor skillnad på det som är behandlat gentemot nollrutan. Man skulle nog kunna säga att behandlingen var skillnad på liv och död för våran höstraps. 

Kul att se

Syftet med behandlingen är ju att trycka ner tillväxtpunkten så att den inte fryser sönder och plantan dör. Det lyckades verkligen bra i höstas och nu i vår kan vi se stor skillnad på hur plantorna som är behandlade ser ut gentemot de obehandlade. Det syntes skillnad redan i höstas, men nu är den ännu lättare att se. Det är alltid intressant att se om en insatts har gjort nytta eller inte. Det är ju inte alltid man ser en tydlig skillnad med ögat direkt, men det gjorde det i detta fall. På något sätt känns det väldigt skönt med när man ser att insatsen man har gjort gjorde nytta, det är ju det som är meningen med insatserna. 

Här är ett område som är tillväxt reglerat. Visst ser den kanske inte jätterolig ut, men den lever och jag tror på bra skörd.
Obehandlad nollruta. Här ser det helt klart mycket tråkigare ut och jag tror nog att skörden här blir betydligt lägre. Här verkar de flesta plantorna vara helt döda (förutom en uppe i vänstra hörnet). Det kanske finns något liv i plantorna som jag inte ser, men jag tror inte det. Vi får se, men kul ser det inte ut här.
Behandlat till vänster och obehandlat till höger. Samma område på fälten och samma förutsättningar i övrigt.
Obehandlad planta med hög och utsatt tillväxtpunkt. Ser inte alls kry ut nu.
Behandlad planta. Lägre tillväxtpunkt och ser betydligt mer levande ut.

Vad körde vi då?

Får jag gissa så Caryx är nog den vanligaste behandlingen att köra, men vi körde i år Orius med en dos på 0,425 liter/ha istället på inrådan av våran växtskyddssäljare. Det skulle vara lite snällare mot rapsen, men samtidigt ha bra tillväxtreglerande effekt. Jag ska erkänna att jag var lite skeptisk till detta ett tag i höstas, men det visade sig att det fungerade bra! Tillväxtpunkten hölls nere och rapsen verkade må bra hela vägen.

 

Jag förstår att det är väldigt olika hur höstrapsen ser ut på olika fält och gårdar, men för oss så verkar det helt klart som att tillväxtregleringen var en lönsam insats. Kan tillägga att rapssorten är DK Expansion. 

Nu hoppas vi att rapsen överlever dessa kalla nätter. Jag tror att den kommer att överleva och klara sig bra. Än så länge så har det i alla fall blivit grönare och grönare för varje dag.
Än så länge kan det bli rekordskörd!