Vi väntar ut våran raps

Man kan nog inte säga att höstrapsen har stortrivts nu i vår, i alla fall inte hos oss. Efter en tuff vinter kom en tuff vår för rapsen och det syns helt klart. Den har inte alls kommit så långt nu som jag hade räknat med tidigare i våras. En del har sett tråkigt ut på riktigt, men nu verkar det kanske ordna upp sig…..

Ser inte så roligt ut…

Från att ha sett så fin ut i höstas och varit våran bästa etablering (plantantalsmässigt) så har rapsen nu i vår sett bedrövlig ut och den har sett bedrövlig ut länge. Att rapsen ser bedrövlig ut och är helt nedfrusen efter vintern är något som inte är helt ovanligt, men att den fortfarande ser hel/halvdöd i slutet på april har jag inte varit med om innan. Nu gör den ändå det och det är inte så roligt, men jag som är optimist har inte alls gett upp hoppet än och tror faktiskt att den kommer att komma igen litegrann. Den kommer nog inte att komma igen helt så bra som jag trott tidigare i vår, men tillräckligt för att den ska kunna ge skörd. Den är ju lite lurig rapsen, en otrolig gröda att kompensera och förvåna.

Trotts en tuff tid så verkar det nu som att rapsen är på väg åt rätt håll. Bilden här är tagen på en av de bättre platserna. Bilden är tagen nu ikväll.
Bild tagen från nästan samma ställe den 13 april. Så här har det helt klart hänt grejor på 13 dagar.
Bild tagen från CropSAT 23 oktober.
Bild tagen från CropSAT 21 april. Visst ser det lite annorlunda ut nu jämfört med då.

 

Vi väntar ut den

Efter att i mars ha kört en första giva kväve i rapsen, så har rapsens tveksamma skick gjort att vi än så länge inte gjort något mer. Det har inte funnits så mycket att göra egentligen, men i vanliga fall skulle i alla fall sista delen av det planerade kvävet vara utkört nu. På grund av osäkerhet om vilken riktning rapsen ska ta och hur mycket som faktiskt ger upp, så har vi helt enkelt inte sett någon anledning att köra ut det sista. Vi har däremot inte kört upp någon raps heller, utan har bestämt oss för att vänta och se vad som händer. Det verkar än så länge som att det är rätt beslut och den mesta av rapsen verkar faktiskt komma igång nu. Rapsen blir grönare och grönare för varje dag och hoppet är på väg tillbaka.

Nollrutan från våren kvävegiva börjar nu synas med ögat. Det är ett tecken på att det börjar hända grejor nu.
En planta som visar att det inte är kört, trotts nerfrysning och att en stor del av tillväxtpunkten blivit äten på så är den nu på gång.
Ett foto på vårat sämsta område. Just här så tror jag tyvärr att en liten yta är helt död, men den är inte alltför stor i alla fall. Sen är den ju inte kanon någonstans här, men det finns i alla fall lite grönt hopp i några plantor/m2.

 

Det finns ändå stora ytor som ser helt okey ut. Här ser man fortfarande tydligt ränderna där spillsäden efter vetet växte.
Rapsplanta 10 april.
Samma rapsplanta idag 26 april

Ojämn mognad

Det jag tror är det stora problemet (förutom lägre skörd) med våran raps i år är att det nog kommer att bli en väldigt ojämn mognad. Jag kan ha fel, men logiskt så känns det så nu. Vi har just nu plantor alltifrån att de precis börjat bli lite gröna till att knoppen syns. Därför känns det helt klart som att detta kan bli en utmaning i höst. Det kan ju finnas lite lösningar som kan hjälpa mot detta och det snurrar några i våra huvuden, men vi får se om vi försöker oss på någon sådan åtgärd eller inte…

Som sagt var ojämnt, men grönare och grönare…

Orsaken då?

Ja, vad är då orsaken till detta? Jag tänkte dela med mig av vad jag tror. Dels så hade vi först en tuff vinter och när det var som kallast i vintras så hade vi ingen skyddande snö här. Det slet helt klart och då fick vi en rejäl nedfrysning. Den tror jag ändå inte var så farlig, den tog några plantor och gav sig helt klart på det som inte var tillväxtreglerat. Men i det stora hela tror jag inte att den var så elak mot rapsen och att vid en ”vanligare” vår hade rapsen helt återhämtat sig ifrån den. Det som var elakt vädermässigt för rapsen var nog att de varma dagarna i mars satte igång rapsen och sen att bakslaget i april var elakt, det tror jag kostade en hel del på rapsen. De plantorna som precis börjat tro på liv och växa fick sig nog en hård omgång då. Nu till det jag tror är den stora boven i dramat, viltskadorna. Hade vi enbart haft det tuffa vädret mot rapsen så tror jag att den hade klarat sig bra, men ändå sedan det frös till i vintras så har det varit gott om vilda djur ute på rapsen och ätit och trampat. Det har helt klart kostat hårt på beståndet och många plantor som nog klarat både vinter och vår bra om de inte blivit viltskadade har nu gett upp.

Typiskt viltbetad planta..
Som var helt rutten när den drogs upp.

 

Här i ett av våra sämsta hörn skvallrar stigarna lite om varför den inte är så bra.

Kastar in CropSAT bilderna igen:

I höstas.
Nu i våras. Det är ingen slump att där det nu är gult så har det hårdaste vilttrycket varit. Där det är grönt har det varit mycket mindre vilt. Det där norra fältet är det som vi haft värst vilttryck på och vi fortfarande funderar på om det blir något eller inte. Just nu är vi svagt positiva, men vi får se.

 

En positiv grej med att rapsen inte är så grön är att vi ser att höstbekämpningen på ogräs tog bra. Här syns ett tydligt område med baldersbrå som inte duschades i höstas.

Efter alla omständigheter, förutsättningar och rapsens skick så tror jag att vi har gjort rätt än så länge med att vänta ut den. Jag tror även att vi inte kommer att köra upp någon raps nu, den kommer nog komma igång tillräckligt för att den ska vara värd att spara. Jag tror som sagt var just nu inte att vi kommer att nå normalskörd, men i alla fall någon slags skörd. Det är klart att när ett hektar raps idag kan omsätta upp emot 50 000 kronor (och till och med mer) så skulle det vara skönt att nu kunna räkna med en bra skörd, men nu får vi utgår från vad vi har och hur det ser ut. Det kan nog bli kanon i slutänden ändå!

Gulskålarna är i alla fall nu på plats så att vi kan hålla koll på vad som flyger in i fälten. Det skulle ju vara surt om rapsbaggarna nu tog det som är kvar…

Nu väntar vi och ser vad som händer, tror vi på den i veckans slut så kör vi nog på lite mer kväve nästa vecka.