Vältningen är i mål

Efter att i en veckas tid ha varit ute och snurrat med välten på fälten är vi nu i mål för denna omgången. Vetet är nu färdig vältat och en del av vallarna. Kvar är fortfarande lite vall på mulljord, men där är det fortfarande lite blött. 

Fem dagar

Välten har nu rullat i sju dagar och fem utav dem dagarna har den rullat på vårat höstvete. En av dagarna var den på turné och vältade vallar åt en kund och en halv dag snyggade den till några av våra vallar. Nu är det alltså färdigt för den här gången och förhoppningsvis så har vi förhindrat att stenar ska ställa till det vid skördandet. Förutom att trycka ner stenar i vetet så har det även fixats vildsvinsbök och lite sorkskador. Nu har jag nog även igen fått mig en bra överblick hur vetet ser ut. Förutom att jag nu har sett hur det ser ut med ögonen, så har även N-sensorn varit med och skannat hela tiden. Alltid lär man sig något.

Nu kommer lite bilder:

Vetet är nu helt övervältat och alla otäcka stenar som inte försvann ner eller kom upp har märkts ut med flaggor.
Frågan är bara var gränsen för otäck sten går.? Jag antar att det är bättre att märka ut en för mycket än en för lite…
Bökskador i vete.
Vetet ser mycket roligare ut från marken, men det finns en hel del att lära ifrån ovan.
Skanning utav ett Julius fält (och tyvärr vägen hem också) i fredags. Snittet på upptaget kväve i plantorna var 16,87 kg N/ha. Eftersom att jag glömde stänga av på vägen hem så ligger den sträckan tyvärr där och drar ner snittet litegrann…
Alla kvävenollrutor syns nu tydligt med ögat. Just här skiljde det 5 kg N/ha i kväveupptag nollrutan gentemot det bredvid.
Fina vyer!
När vetet var klart blev det vältning av vallar. Här lagar jag lite efter vildsvinen.
Det blir inte hur bra som helst när det är färdigt, men i alla fall bättre.
Lagning in-action
Förutom bökskador är vildsvinen också duktiga på att peta upp stenar. I en val som vi skördat några gånger räknar i alla fall inte jag med att det ska finnas stenar som den på bilden. Nu är den i alla fall borta.
Den hade nog inte varit helt ofarlig för slåtterkrossen.
Sorkarna verkar ha varit riktigt elaka i år och jag fick välta en del vall bara på grund av det.
Nu har axanlagen på Norinet börjat komma iväg uppåt, På det här skottet är det över en centimeter från stråbasen och alltså i stadie 30. Det går fort nu och snart skulle vi nog inte våga välta i vårat Norin, tur att vi nu är klara med det!
När vi vältade Norinet förra torsdagen så var axanlaget inte lika högt upp. Denna bilden är från då.

Det var det om det. Nu efter att ha åkt på nästan all areal (förutom där Carl eller farsan vältade) ytterligare en gång efter vinter så måste jag säga igen att det ser bra ut i år. Skotten finns där och det ser ganska så jämnt ut, fläckar som brukar vara sämre är i år bättre. Lite regn på det här så blir det kanon. Om jag nu inte vältade ihjäl allting….

 

Väl hemma igen så fick jag i alla fall se stängselpatrullen. I väntan på att nya stolpar ska anlända så gör Carl här i ordning bättre begagnade.
Min dag avslutades med att montera på dubbelhjulen på 936:an, varför berättar jag senare. Men imorgon ska den på ett annorlunda äventyr,.