Vi tror på rapsen

Varma fina tillväxtdagar har helt klart fått rapsen att skärpa till sig. Den ser långt ifrån så fin ut som man önskat, men tillräckligt fin för att få vara kvar och få sig lite mer kväve. 

Slut på väntan

På grund av rapsen tillstånd så har vi väntat lite med att lägga på mer kväve till den. Det har varit lite osäkert om huruvida vissa delar av fälten ska klara sig. Därför har vi helt enkelt avvaktat för att se vad som händer. Det har helt klart gått åt rätt håll hela tiden, men i olika fart. Det finns några små fläckar där det är ont om levande plantor, men annars verkar det som att den kommer igång nu. De plantorna som verkat döda blir gröna de med nu. Det som är lite oroväckande är att det är lite sent nu för de stackarna som får börja om helt nu. Hur det faktiskt kommer bli i slutändan vet vi inte, men jag tror faktiskt att den kan bli ganska så bra. Rekordskörd uteblir nog troligtvis i år, men det behöver absolut inte bli katastrof. Det är ju ett inte helt lätt läge med omvärld och priser just nu, så det ska ju mycket till för att man ska köra upp rapsen. Den får alltså vara kvar tills vidare och vi kommer att ta hand om den.

Nollrutan från första kvävegivan syns nu, så fart är det i alla fall i plantorna.
Här är ett av de bättre områden för i år. Visst hade man önskat att det var bättre, men det här kanske är ok ändå..
Ett av ställena som faktiskt ser lite bättre ut.
Ett lite sämre ställe
En planta som fått börja om helt, men den är lite grön och levande just nu. Undrar om den kommer att bli något?
Den här plantat har helt klart kommit längre.
Ser inte så kul ut nu.. Min korta erfarenhet av höstraps säger ändå att plantantalet räcker till väldigt bra skörd. Det jag är orolig för är att det inte kommit längre….

 

Mer kväve

Ja, vi har ju som sagt var avvaktat med att göra något mer på rapsen nu, men chans för regn nästa vecka skyndade på beslutsprocessen något. Det är ju faktiskt just nu inte jätte blött och det verka som att det är så det kommer förbli ett tag. Ska gödningen som vi sprider göra någon nytta, så ska det ju gärna komma regn efter spridningen. Därför så såg vi nu vårat tillfälle att ge rapsen lite mer kväve nu ifall att det blir lite regn nästa vecka. Skulle vi nu ha sån tur att det skulle komma lite nederbörd ihop med värme tror jag att det verkligen kommer hända grejor med rapsen.

Dagens beslut var att ge rapsen en skvätt mer kväve.
Även om den just nu ser lite ledsen ut här, så tror jag att den kommer att ta fart, särskilt om det kommer ett regn.

Vad körde vi då?

Vi har ju redan matat rapsen med kväve nu i vår och då körde vi en giva på 65 kg N/ha i snitt. Nu så såg vi till att köra dit ytterligare 54 kg N i form av en rak giva. Vi har funderat lite på att köra en varierad giva, men vet inte riktigt hur vi skulle göra och efter att ha vänt fram och tillbaka på alternativen så landade vi i att en rak giva är mest rätt och minst fel. Undantaget är där rapsen var som sämst, där så fick den faktiskt inget kväve för på de fläckarna är det tveksamt om det blir någon skörd. Vi körde denna giva i form av vanligt Axan NS 27-4. För att få lite hjälp att bestämma kvävegiva så skannade jag några nollrutor i vårat Norinvete för att få ett litet hum om det finns något kväve i marken i år. Än så länge så har vi hållit oss till givan som vi fick när vi vägde rapsen i höstas,.

 

Rätt eller fel?

Den största och otäckaste frågan är om detta beslut är rätt eller fel… Hur som helst så är det inte lätt inte. Jag antar att det är helt olika från ställe till ställe. Jag vet att de finns de som har kört upp sin raps nu i vår och precis som jag hoppas att vi tagit rätt beslut hoppas jag att de också har gjort det. Vem vet 2022 kanske är året då vi lärde oss hur dålig höstrapsen ska vara för att köras upp!? Men jag antar att den modellen skulle passa just endast 2022…. Min egen magkänsla säger i alla fall att för oss är det rätt att spara rapsen! Jag bedömer att det är ungefär 15-20% av våran höstrapsareal som just nu inte ser så rolig ut alls, men den andra ser nog ganska så ok ut. Jag tror även att några av de oroliga procenten kommer bli roligare, men som sagt var vi får se…

Förra året såg våran sämsta raps ut så här dagens datum. Helt klart en viss skillnad mot dagens datum  i år.

 

Nu lite vete:

Nu tänkte jag bara hoppa in lite snabbt på vete. För det är ju inte bara rapsen som växer, vetet växer också. Vårat Norinvete är på gång med både kväveupptag och att växa syns det nu och våra två tidigaste fält är nu i stadie 31. Eftersom att kväveupptaget nu satt lite fart kan vi nu skanna nollrutorna för att få ett hum om hur det ser ut med markkväve i år. Det är alldeles för tidigt för att se det slutgiltiga, men det går i alla fall att få sig ett hum.

Här är första noden gott och väl en centimeter från sråbasen.
En annan planta som är delad, Första noden är nästan två centimeter från stråbasen.
En nollruta som nu tagit upp 30 kg N/ha. Utanför nollrutan hade det tagit upp 45 kg N/ha.

Nu önskar jag er alla en trevlig helg!