Kornet är färdigsått

Vi hade ju egentligen ingen planerad vårsådd i år förutom blommande trädor, men andra makter ville helt klart annorlunda och vi fick anpassa oss. Våran dåliga raps är uppkörd och det är nu sått korn där istället. Det är inte alls samma trevliga omsättning per hektar som om rapsen mått bra, men nu var det inte så och det är bara att acceptera läget (men jag tänker absolut inte gilla läget). Hur som helst så tog det slut nästan lika fort som det började och kornet är nu i backen. 

Kornsådd

Det utsäde vi hade tillgång till var korn och det är vad vi helst ville så. Därför så var det inget svårt val, korn av sorten Planet är det som fick ersätta rapsen. Jag hade göra lagt till ordet ”Malt” framför korn, men även om Planet är en maltkornsort och en av sorterna som tål lite extra kväve utan att skena iväg med proteinhalt. Så tror jag att det kommer finnas lite för mycket kväve tillgängligt för kornet jämfört med den skörden vi kan vänta oss. Jag kan ha fel, men jag skulle bli förvånad om det skulle klara proteinhalten för att bli maltkorn. Tur att det även går fint att använda eller sälja som foder.

Vad gjorde vi?

Innan jag kunde ge mig ut med såmaskinen så behövde rapsen få sig lite stryk och lite jord för sådd komma loss. Det fick bli harvens jobb och den gjorde det bra tycker jag. Efter två överfarter, en igår och en idag, så var det helt klart redo för att sås idag. Så idag på eftermiddagen kunde jag komma igång med att så och för någon timme sedan blev det klart. Vi sådde nu ut 350 respektive 375 grobara frön/m2. Jag tror att det nog blev ganska så bra och att det finns fukt för många av kärnorna att gro. Gödning skippar vi den här gången, det ligger redan tillräckligt med kväve ute och P och K gödslades i höstas.  Imorgon kommer allt det nysådda att vältas för att spara fukt och få ner eller plocka lite sten.

Nu kör vi dagen i lite bilder:

Såtraktorn var ju inte alls redo för sådd egentligen. Radodlingshjulen passade sisådär bra för dagens ändamål. Ett hjulskifte var nödvändigt.
Även N-sensorn känns som onödigt och bara i vägen vid sådd. Så den fick med komma av.
Vi behövde bara prata om att köra ut såmaskinen så börajde det skvätta lite, men det blev aldrig något mer än lite skvätt.
Till slut så hade skvättande upphört och såmaskinen kunde få komma fram. Den skulle ju egentligen inte få komma ut förens vid sommarservicen….
Till slut var ekipaget redo för att ge sig ut och så
Kornet RGT Planet fick ersätta höstrapsen Expansion.
Korn i maskinen.
Vridprov för första partiet utsäde.
Sparka i backen och konstatera att det nog är ganska så bra förutsättningar med fukt på såbotten och fint bruk.
Kolla så att det kommer i alla billarna.
Inte det fuktigaste stället, men bilden ljuger lite. Här verkar det faktiskt finnas grofukt, hoppas det i alla fall.
Ekipaget
Fin kväll med fin utsikt.
Sen blev det senare kväll och sämre utsikt.
Fylla såmaskinen med lysande månskära måste vara ett gott tecken på att skörden kommer bli god.
Vips så var det dags att fälla ihop och ge sig hem. Dagens beting blev avklarat och nu är 19 hektar vårkorn i backen.

Även om det inte alls var kul att höra upp rapsen, så måste jag erkänna att det var lite kul att få så lite. Nu hoppas jag däremot att det dröjer länge innan orden ”sådd” och ”om” kommer i en kombination…

 

Nya satser, nya vinster!