Ny såmaskin, skadegörare i rapsen och full fart.

Full fart kan man nog säga att det är just nu på gården och det är mycket som händer. En av grejorna som har hänt är att vi har köpt en för oss ny såmaskin.

 Ny såmaskin

Vi har länge varit på gång med att få till en såmaskin för lite specialsådder, det handlar om bland annat blommande trädor, skyddszoner och runt brunnar. Vi har bland annat funderat på att själva bygga en och haft lite skisser på bordet utan att det blivit av. Nu blev istället lösningen ett köp av såmaskin, för en summa som förmodligen inte var i närheten av kostnaden för att bygga en egen maskin. Detta är absolut ingen modern ny maskin, men en maskin jag tror är perfekt till ändamålet den ska användas för. Det är en Tive HSV och jag har ingen aning om hur gammal den är, men det tycker jag inte spelar så stor roll. Den är i bra skick och det tycker jag är viktigare. Det är en väldigt enkel såmaskin utan något onödigt krångel. Sålåda, såbillar och en hjuldriven utmatning med variator, behövs det så mycket mer? Inte för det den ska användas till i alla fall, nu ska blommande trädor sås! Jag ska erkänna att jag genast börjar fundera på hur den här ska kunna byggas om och specialiseras, men egentligen så tror jag inte att det behövs, det kommer att fungera bra ändå. Fast vem vet, om några år kanske detta är en specialiserad rapssåmaskin..

Nya toppköpet som kommer få delar av fälten att blomstra.
Bara funktion inget krångel.
Bra skick och i stort sett såklar….
men den får sig ändå en liten omgång i verkstaden.
Arbestbredden på tre meter kommer att passa perfekt till det den ska göra. Att den är hydraulburen är en stor fördel, då kan man vara extra noga med att så hörn.

Skadedjur i rapsen

Den rapsen som vi nu har kvar växer så att det knakar känns det som och blomningen närmar sig med stormsteg, enstaka blommor syns redan i fält. Däremot så är faran långt ifrån över och det finns gott om andra som vill ta del av denna underbara gröda. Det vi nu går lite på tå för och har koll på är rapsbaggarna. Jag har varit orolig för att de ska vara ett stort problem eftersom att rapsen varit i så olika utvecklingsstadier, men det verkar som att jag oroat mig i onödan. För just nu verkar det som att det inte är så mycket rapsbaggar i fälten och efter att ha kört upp en del raps så är den nu mycket jämnare. När vi nu kollar i fält så är det lång ifrån tröskelvärde för en bekämpning vilket känns väldigt skönt. Om inga större inflygningar sker de närmsta dagarna, så kommer vi inte behöva sätta in åtgärd mot rapsbaggarna. Något som däremot är där ute på fälten och festar på rapsen är larver. Varenda planta vi delat har haft larver i sig. Jag är inte säker, men jag tror att det är den Blåvingade rapsvivelns larver det handlar om. Vad jag har förstått så gör de väldigt sällan skada som märks i rapsen, men fall har förekommit. Blir de för många och attackerar stödjevävnaden kan stjälkarna brytas och skördebortfallet bli stort. Nu är det i alla fall för sent för att göra något mot den och det är bara att hoppas att de inte gör stor skada. Vi har haft stora angrepp av denna tidigare, men utan (vad jag tror) märkbar skördesänkning. Hoppas att den bara är retlig att hitta och att den inte gör någon skada.

Farsan letar rapsbaggar.
Det är inte många plantor som har rapsbaggar i sig, men som här på bilden finns det en del. Det är däremot långt ifrån tröskelvärde för bekämpning.
Denna plantan är hem för ett gäng larver. Det verkar som att larverna kläckts på bladet och tagit sig in i stjälken via bladskaftet.
Där är inkräktarna.
Förstorad litegrann
Jag tycker att den ser hungrig ut…
En annan angripen planta, samma mönster som den andra, ingång via bladskaftet. Jag tycker att det känns konstigt att dessa inte ska göra stor skada, hoppas verkligen att det är rätt. Alla plantor verkar ju som sagt var vara angripna.

Lite annat som hänt:

724:an har nu återställts från såtraktor till grödskötartraktor. Dubbelmontagen är borttagna och smala hjul sitter nu på.
Kornet som såddes i lördags har nu börjat gro. Häftigt vad fort det går.
Det finns fortfarande gott om fukt på såbotten och neråt.
Där ligger nu kornet och växer, det verkar faktiskt som att det blev riktigt bra det där och snart är det nog uppe.