Lite kärlek till trädorna

Träda är långt ifrån något som ligger mig varmt om hjärtat, jag gillar när det är produktion på fälten. Nu har vi ändå lite olika trädor, en del som kommer blomma, en del som kommer vara svarta, en del som kommer vara orörda och en del som kommer skördas som foder sent. Nu har vissa av trädorna fått lite kärlek.

Träda

Vi har behövt ha en del av våran mark i träda för att få förgröningsstödet och då har vi passat på att ha det på de fält/delar av fält som varit lite sämre. Det kan vara stenkullar, skuggiga vika eller fält som är allmänt jobbiga att odla. Eftersom att vi behövt träda så har det tyvärr passat ganska så bra att ha den delen i träda utan att göra så mycket med dem. Nu har ju spelplanen ändrats lite och vi behöver just nu inte ha någon träda. Det gör ändå inte att vi kommer att ändra något på våra planer utan vi kommer i huvudsak att hålla vårat spår vi har haft. Det är ju inte bara att knäppa med fingrarna och odla upp en träda och helt plötsligt få så bra skörd att det är ekonomiskt försvarbart. Som för våran del där trädorna legat i några år är det absolut inte bara att knäppa med fingrarna, det kräver lite jobb innan det går att få en gröda där. Vi har däremot faktiskt några trädor som vi redan planerat sedan innan att köra upp och försöka få ordning på.

Uppkörning av träda

De trädor vi nu ger oss på att köra upp är några gräsbevuxna saker som legat väldigt länge. En av dem gjorde vi ett försökt med för två år sedan, men då blev det för hastigt påkommet och vi hann inte bearbeta det tillräckligt i tid. Nu är vi ute mer i god tid och de är nu inlagda som svartträdor. Det gör att vi kommer ha tid att röra i dem ordentligt för att få sönder grässvålen, bekämpa ogräs mekaniskt och förhoppningsvis bli av med lite knäpparlarver. Vi kommer även att gräva en del på och runt dessa fält. Vad vi sår är inte riktigt bestämt än, men att de ska bli vallar är nog ganska så troligt.

Igår började vi att röra i trädorna med kultivatorn.
Idag så grävde jag lite runt ett av fälten.
Började från början med att rensa ån där vattnet rinner ut.

 

Sen fick det bli lite backdikning.
Å i behov av rensning.
Färdigrensad å (samma som ovan).
Bort med bromsande vegetation.
Innan backdiket rensades
Efter rensning.
Det krävdes lite jobb för att få ordning på diket igen….
Den här gången känns det som att det kommer att gå att få ordning på detta.

Blommande trädor

En del av våra trädor som vi har har vi nu sått med lite växter som ska gynna pollinerare och fåglar. Det är bland annat solrosor, blodklöver och honungsört. Förutom att de förhoppningsvis gör nytta i djurlivet så är det dessutom väldigt vackra att titta på. Något som slog mig förra året var hur länge de blommade och hur länge det var surrande insekter där. Det var inte mycket annat som blommade så länge. Jag hoppas verkligen att dessa blommande trädor gör den nyttan vi vill!

Sådd av blommande trädor med nya supersåmaskinen.
Smidig såmaskin för ändamålet. I år provade vi att så solrosorna på 25 cm i radavstånd och blandningen mellan dessa rader.
Efter sådd åkte fågelskrämmorna upp direkt. Meningen är inte att fåglarna ska äta upp fröna än, blommorna ska få blomma först.
Vi passade även på att kasta ut maxrutorna med kväve på vetet igår innan regnet kom.

Jag gillar verkligen att syssla med markvård. Det känns bra tycker jag.