Fältvården fortsätter

Jag vet att jag igår erkände att jag inte är så förtjust i träda, men fältvård det är något som jag verkligen gillar och det passar ju som sagt var bra att göra på träda. Nu när vi ändå har ångan uppe så fortsatte jag idag med att rensa ett eftersatt backdike. Denna rensningen kommer nog helt klart att göra skillnad.

Backdiken

Backdiken är nog en av de viktigare förutsättningarna för att vi ska kunna odla så mycket mark som vi gör. Utan backdiken finns det ju ingen avskärning mellan fält och övrig mark och ont om ställen för vattnet att ta vägen. Jag vågar nog nästan påstå att fungerande backdiken är lika viktiga för lantbruket som vattnet för sjöfarten, men kan självklart ha fel… Hursomhelst så ska dikena skötas och det är faktiskt en utomordentlig aktivitet att göra när fältet ligger i träda. Egentligen så skulle detta göras vintertid på det som ska vårsås, men eftersom att vi inte brukar så så mycket vårsäd blir det lite svårt. Det är ju inte heller säkert att vinter tillåter grävning utan att ställa till eller att marken är för frusen. Att gräva nu när det är torrt har flera bra fördelar, en av dem är att det är mycket lindrigare mot marken. Packade vändtegar kan vi få ändå… Man kanske helt enkelt skulle ta och se till att man har en sorts kantzon på några meter vid de dikena planerar att rensa. Det kanske kan vara värt att offra lite kantzon för att kunna gå i lugn och ro under torra förhållanden när man rensar…

Här var det helt klart i behov av rensning.
Det blir i alla fall inte sämre.
Att stöta på ett täckdike där vattnet inte kommit ut ifrån är på något konstigt sätt en bra känsla. Då vet man att det man gör gör nytta.
Något annat som är roligt att stöta på är fungerande tegelrör. Har ingen säker statistik, men jag tror att procentuellt så stöter jag på mer fungerande tegelrör än fungerande plastslang eller plaströr. Detta rör låg i en stensil och ledde vattnet från diket.
När jag gräver gillar jag stensilar och föredrar dem framför brunnar. När jag gör nytt så brukar jag sätta stensilar istället för brunn.
Inte det snyggaste diket kanske, men det kommer att fylla sin funktion.
De rena massorna hamnar på åkern och det som är fulla med stubbar och sten hamnar i skogskanten.
Vi avslutar med en bild på Norinvetet. Oj, vad det växer nu. Det är nu i stadie 32 och axanlagen är inte svåra att se nu.