Kornet börjar titta upp

Något jag tycker är otroligt häftigt är att se det man sår växa. Förra lördagen så sådde jag ju en skvätt korn, och nu börjar det att titta upp. En underbar känsla tycker jag!

Förundrad

Jag blir nästan lika förundrad varje gång när man sår och bara några dagar senare så tittar det upp. Fröet har blivit en planta och fort har det gått. Tänk att något som är så litet och ser så dött ut, bara kan sätta fart och helt plötsligt se helt levande ut. Som sagt var, häftigt tycker jag att det är. Det känns även skönt att det börjar titta upp för då känns det som att man gjort något rätt. Fröna är placerade i fuktig jord och inte för djupt för att orka upp. Det är inte heller någon hård skorpa som har stoppat det än. Nu är det ju inte så att allt har tittat upp än och det är långt ifrån radrent, men det börjar sticka upp gröna små blad lite här och där nu. Min gissning är att det inom några dagar går att börja se rader på flera ställen.

Att det kan finnas så mycket liv i ett så tråkigt litet korn är häftigt!
som sagt…
Det börjar nu att titta upp gröna spetsar lite här och var.
Gräver man lite hittar man flera stycken som är på väg upp.
Det ser torrt och tråkigt ut på ytan….
Men under ytan finns det gott om fukt.
Snart är det nog gröna fina rader här!

Nu lite hot….

Korn känns på något sätt som en lågriskgröda gentemot höstraps… Det finns många saker som kan ta kål på en fin höstraps till och med den själv känns det som… Korn ska ju helt klart vara en säkrare gröda om man vill ha något att skörda. Nu är det ju ändå inte riktigt så, det finns de som är ute efter kornet också… Vissa av dem som ger sig på kornet är värre än andra. Jag vet helt klart vad jag ser som största risken just nu, det kommer här nedan…

Här har vi en liten gynnare som förmodligen går och mumsar på det sådda kornet. Som tur är så är det nu väldigt små grupper och jag ser inte dem som ett jätte hot mot just vårat korn just nu.
Är de inte fler än så så är i alla fall inte jag så orolig. Det verkar ju dessutom gå och äta med stor precision. och rör inte runt allt så dant..
Här hittade jag med ett gäng små rackare som satt och kalasade på kornet som börjat titta upp.
Den Gullrandiga Jordloppan finns nu där ute och kalasar på kornet. Man se tydligt att de redan ätit på det som sticker upp. Trotts det så är jag inte så orolig över dessa heller… De ska vad jag hört och vet inte göra någon riktigt skada på kornet. De får kornet att se väldigt tråkigt ut, men kornet ska vad jag hört och vet återhämta sig från det.
2019 hade vi stora angrep av jordloppor på vårat vårkorn och det såg förskräckligt tråkigt ut ett tag. Det såg vitt/brunt och dött ut på håll. Jordlopporna hade kalasat på i stort sett varenda planta och det var gott om synliga hål i alla blad. Det verkar ändå som att kornet återhämtade sig från dessa skador ganska så snabbt. Om det kostade något i skörd vet jag inte, men vi fick i alla fall ingen dåligt skörd.
Nu till det som jag ser som ett stort problem och risk… Vildsvinen har hittat kornet!
De har härjat friskt lite överallt i det som vi nu har sått.
Problemet är inte bara att de äter (om de nu gör det, men jag antar att de gör det) de bökar upp väldigt mycket utsäde på den torra ytan också… Där torkar utsäde upp och dör..

 

Hur kul är det liksom…? Även om man gör allt rätt så kommer vildsvinen och förstör… Man blir bra less….
Det här är för några dagar sedan, nu har det tyvärr blivit värre… På just det här fältet tog kronhjorten död på rapsen, nu skulle det vara väldigt tråkigt om vildsvinen tog kornet…

 

Jag tänker ändå avsluta mitt inlägg med tacksamhet över att vi har ett gäng väldigt duktiga, seriösa och ihärdiga jägare som vaktar våra fält på nätterna. Utan dem hade skadorna nog ganska så säkert varit mycket större….  Nu i natt är det min tur att vakta sådden, det verkar som att de är ute sent så min klocka står nu på 01:30 (klockan är nu 23:30). Därför ska jag nog sova nu, klockan 07:00 är det ju dags att jobba igen..

 

***Uppdatering***

Klockan är nu 03:04 och jag har varit ute en sväng på fälten. Det var ett gäng vildsvin ute och jag fällde ett utav dem. Nu ska jag njuta av sängen en liten sväng innan dagens sysslor tar fart.

Här hängde vildsvinen i natt.
En liten brun galt blev kvar på platsen.

Hoppas nu att resten av gänget håller sig undan ett bra tag. I det gänget som sprang vidare fanns bland annat en sugga som hade sex kultingar.

 

Tack och godnatt