Vad vi gör nu…

Med vårat väldigt korta vårbruk bakom oss fokuserar vi på allt annat som ska göras, och jag kan konstatera att det inte verkar som att vi blir sysslolösa inom kort i alla fall. Här kommer en liten rapport om vad som pågår just nu. 

Alla djur ute.

Idag var den stora dagen, alla våra egna betesdjur är nu ute på bete. Hur skönt är inte det? Nu behöver de inte fodras längre, utan bara kollas till och umgås med. Dagen började idag med att alla våra avelstjurar fick komma till sina kogrupper där de ska göra sin grej i sommar. Det är alltid lite spännande när avelstjurarna ska släppas, de är ju ändå tjurar och det finns inte mycket som stoppar dem om de får för sig något. Nu gick det ändå som tur var bra och de verkade snabbt hitta en plats i sina flockar. Sen på eftermiddagen var det dags för final i årets betesläpp, två stycken kvigor som är lite sega med sina kalvningar fick komma ut på sitt bete. Fram tills de har kalvar får de gå i en egen hage så att vi har extra bra uppsikt över dem och lätt kan hantera dem om det behövs.

Avelstjuren ”Taxen” på väg ut till de kvigor han ska va hos i sommar.
Vi kör ut tjurarna en och en i transporten och ser sedan till att släppa dem i flocken med kor och kalvar. Då hittar de rätt från början.
Våran största tjur står och gapar lite.
Det ska mopsas lite direkt för att göra sig till.
En ny stjärna för i år får flyta dit han ska vara.
Han är lite ny i gamet, så det verkar som att en av gammelkossorna visar hur han ska göra…
De äldre tjurarna verkade ha mer erfarenhet och började direkt med sin uppgift.
Den här tjuren har en liten fanclub efter sig… Ett gäng tjurkalvar var väldigt nyfikna.
Sista djuren ut för i år, två kvigor som får gå precis utanför lagården.
Nu kan vi slappna av, alla djur som ska vara ute är ute. Skön känsla.

Växtskydd i vetet

Nu efter förra veckan regn så passar det väldigt bra att ge sig ut och skydda vetet mot konkurrerande ogräs. Jag måste säga att vetet generellt är väldigt rent ifrån ogräs, men nu efter regnet så börjat det faktiskt komma en del. Då passar den nu bra att få bort ogräsen och sedan låta vetet växa på och trycka undan det ogräs som kommer senare. Det vi har i sprutan nu är MKH super (0,1 liter/ha) Duplosan D (1 liter/ha) och Mero (o,5 liter/ha). Går allt som det ska så blir ogräsbehandlingen i vetet klar i morgon.

Sprutan rullar nu på vårat vete.
Ogräsen vaknade till liv efter regnet.
Slut för dagen.

Elkabel

Något mer som är på gång är solceller. De skulle till och med egentligen redan vara uppe, men på grund av längre leveranstid så har det dröjt lite. Hursomhelst så för att solcellerna ska göra någon nytta och få ut ström till nätet så måste vi se till så att rätt kabel är på plats. Det håller jag och Carl på med just nu (när vi inte gör annat) och snart är första delen klar. Kabeln som nu ska ner är en ganska så maffig tycker jag och har Ledare area på 240 mm², det är en grov, tung och dyr sak.

Grävning av kabel.
Här ska kabeln ner.
Carl sköter spaden. Här hittade vi en oidentifierad kabel…
Som tur är så är inte redan existerade kablar en överraskning fullt ut. Jag använder mig av två koppartrådar för att se var de ligger förlagda. Det fungerar för det mesta bra, visar mer om detta senare.
1500 kg kabel.
Sista grävtaget innan städning i schakten började det mystiskt fylla på med vatten i schaktet. Jättekul med tanke på att vi korsad vattenledningen två gånger… Som tur är så var det ingen vattenledning som var påkrävd, utan bara något gammalt rör som det var stop i. Jag skulle bara peta upp en elak sten så kom vattnet. stenen hade pajat betongrören. Så det var tur i oturen, nu kunde detta lagas.

Lite annat:

På de blommande trädorna har nu solrosorna börjat gro.
Kornet växer nu så att det knakar nästan. Inte ens skorpan verkar kunna stoppa det, här har kornet lyft upp skorpan på sin väg uppåt.
Nu börjar nollrutan för kväve överfart två att synas (den närmast i bild, den bortre är den totala kvävenollrutan) på några fält. Det borde betyda att kvävet från första givan (54 kg N/ha) nu börjar ta slut och att vetet nu tar kväve fån andra givan. Det betyder också att åtminstone en del av kvävet från andra givan nu är tillgängligt för vetet,

 

Det får nog vara allt för idag, imorgon ska det läggas ner kabel.