En skvätt regn

Som väderprognosen lovade så kom det nu lite härlig nederbörd. Det blev ett litet lagom regn som jag tror kommer göra stor nytta. 

13 millimeter

Enligt våra väderstationer så har vi senaste dygnet nu fått cirka 13 millimeter regn. Det hela kom i form av trevlig nederbörd utan att det vräkte ner någon stund. Ett lugn och stilla regn helt enkelt, ganska så perfekt egentligen (kanske skulle önskat några millimeter till i stilla reng). Det här regnet var välkommet och jag tror att det nog regnade en hel del pengar denna gången faktiskt. Även om det inte varit katastroftorrt här hos oss, så har det ändå varit torrt. Jag tycker att det har synts lite på de höstsådda fälten, det har varit en del färgskiftningar som jag nu tror kommer att minska. Regnet kommer att sätta fart på näringsupptaget på grödorna och jag tror att fälten nu kommer att jämna till sig något och tillväxten kommer nog att få sig en liten extraskjuts nu. Regnet gjorde även gott för vårsådden, både kornet och de blommande trädorna trivdes nog med regn. Kornet har ju redan börjat komma upp ganska så fint, men en liten bråkig skorpa har hämmat vissa plantor. Blomblandningarna på trädorna har haft lite samma problem. Hur som helst så brukar det mesta i växtriket sätta fart med värme och regn, så nu borde som sagt var det mesta börja växa även denna sega vår.

dessa 13 millimeter räckte för att blöta ner marken ordentligt, hoppas nu att de räcker för att sätta fart på näringsupptaget och tillväxten.
Vetet var nu ikväll härligt blött.
Härligt vackra vattendroppar.
Kornet ser helt klart trevligare ut idag än igår. Den mörka färgen på jorden hjälper dels till, men nu har också fler plantor orkat upp.
Det börjar nu titta upp lite vad jag tror är solrosor på de sådda trädorna. Jag tror även att en del av blandningen jag sådde börjar komma. Det kan däremot också vara ogräs, jag vet inte riktigt hur allt jag sådde ser ut när det tittar upp.
Hoppas nu även att den sega och ojämna rapsen vill ta och jämna till sig och växa sig lite grannare nu. Lite gult börjar det i alla fall bli, men tycker att det är en väldigt blek och tråkig gul färg än så länge…..

Jag tycker att det här regnet var positivt, men måst ändå dela två bilder på något som är negativt med regnet….

Myggorna verkar nu ha vaknat till liv och börjar bitas.
Sniglarna har också börjat komma fram nu med lite fukt.

 

23 Millimeter

Detta regn nu senaste dygnet har gjort att vi i maj nu fått 23 millimeter regn. Det är varken den torraste eller blötaste maj vi har haft. Hur det kommer att räcka för årets skörd vet jag inte, men jag tror att detta kommer hjälpa till bra. Här kommer lite nederbörds statistik för vårat område och maj månad

2016 – 47 mm

2017 – 8,9 mm

2018 – 8,4 mm

2019 – 47,4 mm

2020 – 23,4 mm

2021 – 122,2 mm

Sen skiljer det ju en del i hur det ser ut månaderna innan, men inte jätte jätte mycket ändå. Får se vart vi slutar nu i år, men det verkar just nu som att millimeterna kommer att fyllas på lite kommande vecka. Jag är just nu positiv inför hur årets skörd kommer se ut på höstvetet och tror att det här regnet nu verkligen kommer att hjälpa det i rätt riktning.

Maj i år på ett av våra fält.

Vad händer nu då?

Ja, då är ju frågan lite hur vi tänker planeringsmässigt nu med nästa insats, fokus på höstvete. Nästa insats kommer högst troligt att vara kompletteringsgödsling av kväve. Vi har redan sett att vi har haft effekt av det kväve vi redan spridit genom att kolla våra nollrutor. Det skiljer sig som vanligt ganska så mycket i kväveupptag på olika fält, men vi har genom nollruta för andra delen av första givan sett att den givan börjat bli tillgänglig för vetet. Nu kom ju det här regnet ganska så lagom innan vi ska ge oss ut med N-sensorn för att kolla kväveupptag, markleverens och kompletteringsgödsla beroende på statusen. Jag misstänker att det här regnet kommer att sätta lite fart på både mineraliseringen av markkväve och se till att det gödslade kvävet nu kommer växterna till godo. Det kommer nog nu att hända en hel del på vetefälten och ju mer som hinner hända innan vi ger oss ut med N-sensorn desto mer rätt kommer ni kunna hamna med nivån på nästa giva och placeringen av denna. Sen ska vi inte vänta för länge ifall det gödslade kvävet och växttillgängliga markkvävet hinner ta slut. Vi vill ju gärna veta att nästa kvävegiva kan komma vetet till godo innan det andra tar slut. Får jag gissa nu så tror jag att nästa kvävesväng börjar i veckan som kommer. Får jag fortsätta gissa så tror jag att vi har ganska så hög nivå av markkväve hos oss i år, men det återstår att se.

Två slags nollrutor. Den bortre i bild är total nollruta på kväve, den hitre är endast för andra delen av huvudgivan (jag vet att denna bilden varit med nyligen, men hittade ingen annan nu, vi har flera stycken sådana här rutor). Genom att ha en nollruta för andra delen av huvudgivan ser vi dels hur mycket av första delen som tagits upp av vetet. Vi ser också när den sista delen av givan börjar tas upp av vetet och kan mäta skillnaden mellan resten av fältet. Bra verktyg tycker jag. Det är inte allt dessa rutor som syns faktiskt, på vissa fält syns bara den totala nollrutan. Det tycker jag tyder på att det finns en del kväve i marken i år, för den här rutan skvallrar om att i alla fall en del av andra delen av huvudgivan finn tillgänglig för vetet. Det ska bli spännande att nu ge sig ut med N-sensorn och skanna fälten.

 

Avslutar med att önska en trevlig helg!