Svampskydd, vallmaskiner och växtnäring
Växtsäsongen fortsätter och insatserna likaså. Idag var det ett bra tillfälle för att ge Norinet skydd mot svamp och styva till det lite för att undvika liggsäd. Ett annat tecken på att växtsäsongen fortsätter är att vallarna växer så att det knakar. Bäst att se till så att vi är redo när de är det, så nu åker vallmaskinerna fram ur vinterdvalan. Det har även hunnits med att ta lite bladanalyser för att göra en liten hälsokoll på höstvetet.
Växtskydd
Vårat Norinvete befinner sig nu i stadie 45 (flaggbladets slida vidgad). Det gör att det passar bra att ge det ett skydd mot svamp ihop med en andra tillväxtreglering för att minska risken för liggsäd. Den största risken vi ser med svamp i Norinet är om vi skulle råka få ett stort gulrostangrepp eftersom att Norin är en av de känsligare sorterna mot just gulrost. Våra väderstationer varnar med för att det är hög risk för infektion av gulrost nu, även om det bara just nu är en experimentell infektionsmodell så är den nog inte helt fel ute. Nu kördes i alla fall Norinet och det som kördes var Camposan Extra 0,3 liter/ha och Revytrex 0,92 liter/ha.
Vallsmaskinerna
Vallskörden närmar sig med stormsteg känns det som, men en sak är säker har vi inga maskiner redo så blir det ingen vallskörd. Det är därför nu hög tid att ta fram dem. Nu åker vallmaskin efter vallmaskin fram ur sin vinterförvaring. Pressen vi köpte förra året har fått åka iväg till Axima för att få sig en ordentlig service där så att vi har alla garantier med oss. Sen i ordningen så har en plastar fått komma fram och fått sig lite kärlek. Det är en del som ska göras med maskinerna nu faktiskt, men det som känns mest panik är att gå igenom reservdelslagret och se till att vi har det vi behöver hemma. Läget i världen gör att det känns bra att ha så mycket som möjligt av det som kan tänkas behövas hemma på hyllan. Nu betas maskin för maskin av.
Bladanalyser
Nu efter att det har regnat och näringsupptaget i höstvetet satt fart så tyckte vi att det var dags att ta lite bladanalyser. Det brukar vara väldigt intressant tycker jag. Idag var det fokus på lite områden där det misstänks finnas någon slags brist, får se vad provsvaren säger. Jag passade också på att ta på en nollruta från hösten, där det inte kombisåddes någon NPK och vi har haft tydlig synlig effekt på gödslingen gentemot nollrutan. Jag tog prov i nollrutan och straxt utanför så att vi kan jämföra och se skillnaderna. Kan alltid var kul och intressant att se vad som fattas, om det är både P och K eller bara det ena och vad andra näringsämnen som också halkat efter.
N-sensorn rullar på
Något annat som händer nu är att N-sensorn rullar på så mycket det går just nu. Jag har nu varit iväg och kört ute hos kund igår och idag, och förutom ett litet regnavbrott har det gått väldigt bra tycker jag. Det var Norinvete som var på tapeten för att gödslas och det börjar ju nu verkligen vara i grevens tid för att gödsla Norinet i vårat område med hjälp av N-sensorn. Snart börjar nog det mesta spricka upp och då går det inte att använda N-sensorn länger. Nu står gödningsekipaget hemma nytvättat och väntar på att få gödsla över vårat sista vete för denna kväveomgången. Det kommer enligt plan att ske imorgon och sedan ska jag rulla vidare mot ytterligare en kund. Full fart mot hög skörd!