Kornet växer, vetet är utjämnat och nu drar nog allt igång.

Igår så blev vi färdiga med vår tredje giva kväve på höstvetet, en giva för att försöka jämna ut allt. Jag hade egentligen planerat att detta inlägg skulle handla om det, hur vi har gjort och tänkt. Nu blir det ändå inte så för det inlägget tar lite tid att skriva och ikväll tänkte jag försöka hinna med att ta det lite lugnt ihop med Carro. Det har inte hunnits med nu på sista tiden och nu verkar det som att allt drar igång ännu mer… Så istället kör vi lite allt möjligt om vad som händer här nu för tiden.

Kornet kommer fint

Vi har senaste åren haft ont om vårsäd, men här med vårsäd är ju inte så tråkigt alls. Inte att titta på i alla fall, hoppas att det är lika kul att se det ekonomiska resultatet som det är att se vårkornet växa. Jag är kanske lite part i målet, men det känns som att kornet trivs bra Det satte igång att gro nästan direkt och kom upp väldigt jämnt och fint. Jag har inte spenderat jättemycket tid ute på kornfälten än, men litegrann i alla fall. Just nu väntar lite växtskydd för kornet, det ska avlivas lite ogräs och kornet ska få sig en tillväxtreglering.

Kornet kommer fint.
Den här bilden är tagen samtidigt som den ovan och på samma plats, men åt andra hållet. Så jag utnyttjar inte bara ljuset för att det ska se fint ut.
Plantantalet är ca 320-340 plantor/m2 där jag räknat.
Kornet är nu i stadie 22-23, men närmar sig stråskjutning.

Kompletteringsgivan är ute

Ja, som jag nämnde ovan så är nu den tredje givan kväve ute på vetet. Det tycker jag förtjänar ett helt eget inlägg, men kan bara kort säga att vi nog kommer hamna på låga kvävegivor i år trotts att skördepotentialen ser ganska så bra ut på de flesta fält. Om det här var sista givan vet jag inte riktigt, vi får se vad och hur vi gör. Det har även varit bra fart i utekörningen med N-sensorn nu, det är väldigt roligt, intressant och lärorikt att få åka på andras fält.

Gödsling av vårat Julius vetet med raps som förfrukt.
Bra fart i spridningen med fyllningar i åkerkant. Passar på att tacka Thobias (stjärnan i lastmaskinen) som med kort varsel kunde rycka in och köra lite säckar när det körde ihop sig. Det är inte alla som kan och vill hoppa in en lördagskväll och jobba lite extra.
Här är anledningen till låga kvävegivor trotts tron på bra skörd, nollrutorna skvallrar om mycket kväve från marken.

Fullare fart

Att påstå att det inte varit hyffsat hög fart och mycket att göra nu ett tag är att ljuga, men det kommer nu inte att bli lägre fart och mindre att göra. Det har på något konstigt sätt redan hunnit bli 6 Juni, hur hände det? En del av mina tankar har varit att det där ska vi se till att det är klart innan sommaren, och vad hände? Pang kom sommaren och det jag räknat med skulle vara klart är inte riktigt klart än. Allt som ska var klart är klart, men jag hade bara räknat med att hinna mer. Hursomhelst så är det nu sommar och det innebär att grässäsongen drar igång. Många har redan börjat, men vi har inte dragit igång än. Däremot så ser det nu ut som att vi kanske kommer att dra igång i slutet på den här veckan. Det beror lite på vädret. Skörden närmar sig med stormsteg också och då måste allt som ska vara klart var det, så det är lika bra att börja på en gång.

3 Juni förra året klippte jag gräs, får se när det blir i år.

Nu ett problem:

Våran avelstjurar tjur vid namn ”Taxen” som har ansvar för att betäcka våra kvigor, verkar inte trivas helt ihop med sin kvigor. Han verkar spendera mest tid för sig själv, hoppas att det bara är när vi se honom och att han är med kvigorna resten av tiden. För en sak är säker att går han på ena sidan bäcken som går igenom hagen och kvigorna på andra sidan hela tiden blir det inte många kavlar gjorda….

Första gången han upptäcktes fattas hängde han här, för sig själv på ena sidan bäcken som skiljer av hagen.
Här har han som tur är hittat tillbaka tillfälligt. Hoppas nu att han håller sig där och gör det han ska.

Det fick bli allt för idag, nu ska jag gå och hjälpa Carro att vika tvätt.