Årets första balar är gjorda

Så kom den här dagen i år också, dagen då årets första balar gjordes. Idag pressades och plastades årets första 37,41 hektar.

Först ut

Först ut i årets vallskörd för oss var ett gäng av våra egna vallar. Det är alltid skönt att få köra års-premiären på hemmaplan så att vi ser att allting fungerar innan vi ger oss ut till kund. Vårat egna gräs är självklart också viktigt, men det känns väldigt förargligt att åka iväg och så fungerar det inte fullt ut. Saker kan ju alltid sönder när de används, men just att det kanske har hänt något under vintern som man missat och som visar sig direkt när man drar igång skulle inte alls vara roligt. Det är ju ändå en funktion/tjänst vi säljer och då ska den ju fungera som den ska också… Nu verkade i alla fall allting fungera som det skulle både med slåtter och själva skördandet, väldigt skönt. Jag var inte själv med idag vid pressning och plastning, det var Janne och Carl som skötte det, men som sagt var det verkade fungera så felfritt som man kan räkna med. Imorgon åker de på turné till kund.

Efter att ha stått stilla sedan i höstas vet man inte riktigt hur det fungerar när man startar upp.
Som sagt kommer allt snurra som det ska?

Bra med gräs

Det verkade som att det blev bra med gräs, det blev i alla fall bra med balar. När jag slog det så tyckte jag att det var ganska så bra med gräs, men sedan idag när jag fick se det innan strängningen drog igång, så kände det som att det var klent med gräs. Som vanligt är det väldigt svårt att skörda med ögonen. Nu är det i alla fall skördat och vi slipper gissa längre, i alla fall med balantalet. Jag har inte fått några vikter än, men det blev i alla fall 432 fullsnittade balar totalt (11,5 balar/ha). Det var ganska så exakt 100 balar mer än vad jag själv gissade på i morse. Jag vet som sagt var inga exakta vikter än, men cirka 500 kg styck vägde och det var ca 50 % i TS. Går vi på dessa siffror så blev det ju cirka 2890 kg TS/ha. Det är väl ingen rekord skörd på något sätt, men det är just nu inte vad vi eftersträvar. Vi har redan årets foder i lager och nu kör vi mest för att hålla vallarna igång och inte stänga några dörrar. Det är ändå kul med lite mängd. Jag ber att få återkomma med mer exakta siffror angående skörd när jag har dem.

Vallarna hade i alla fall växt på höjden
Gott om klöver bitvis.
Kort från i morse, här ser det ju ändå ut att vara hyffsat med gräs.
Här något tunnare.
Strängarna set inte helt tunna ut.

 

Fint foder blir det nog hursomhelst.
Den där balen duger nog gott åt kvigor och tjurar.

Nu lite skördebilder jag passade på att ta när jag var ute och åkte:

Den här var faktiskt inte från idag, men här är i alla fall slåtteråket.
Strängningen är en av väldigt få maskintjänster som vi köper in. Anledningen är enkel, det fungerar för bra för att vi ska ha en egen strängare. Bernt Pettersson har servat oss med bra strängning ett tag nu.

Farsan sköter pressningen
Carl plastar.

En livebild tagen av Carl Jensen. Det känns nästan som att man är med när man tittar på denna bilden.
En del balar blev det. Planen är just nu att detta är den här vallen sista år. Dyngan som ligger där ska spridas och det ska bli vete istället, så är planen nu.
Tackar vädergudarna för att de idag höll os med sol och vindar. Det har varit lite uppochner med vädret nu på sista dagarna…

Så vad gjorde jag idag då?

Lite smått och gott, men det viktigaste var att måla fotbrädorna på taket den av våra lagårdar som nu ska få solceller monterade på sig. Det var fotbrädorna på den högre delen av taket (tror det heter säteritak, men osäker) och det känns bra att få det gjort nu innan taket är fullt med solceller.

Där uppe var det inte svart eller rött innan, det var grått… Det här är efter en målning svart, en till ska dit imorgon.
Innan
Pågående
Nästan efter
Det här var egentligen bra ingredienser för mindre katastrof- Jag och ett gäng färgburkar på taket känns inte hel riskfritt….. Det gick bra ändå, ska erkänna att jag är gladd att taket redan var svart och att det var svart jag målade.