Nu är det nästan bara att vänta

Nu ikväll så gick vi i mål med kabeldragningen för solcellerna som ska upp på taket inom snar framtid. Nu är det bara lite justering kvar så är gårdsplanen en gårdsplan igen. Nu hoppas vi bara att solceller, ny transformator och de nya elskåpen som behövs för att få allt att fungera dyker upp, allt detta skulle redan varit på plats för ett tag sedan.

Det enda vi ska göra

På den här byggnationen är vi väldigt lite inblandade i själva byggandet. Det enda vi ska göra är att se till så att elnätet är redo och lasta av lite grejor. Allt annat sköter montörerna och elektrikerna. Nu är vi i mål med det vi sak göra, åtminstone funktionsmässigt. Kablarna som ska vara på plats är nu på plats och ska bara kopplas in. Eller egentligen är vi inte klara med det vi ska göra. Nu när vi ändå är igång så blir det solceller på ett tak till och det ska ju också ha lite kabel draget. Men sen när den kabeln dykt upp och är nedgrävd är vi klara med det vi ska göra. Då är det bara att vänta på att allt annat blir klart så att pengarna och kilowatten kan börja ticka in…

Jag och Carl la idag ner den sista biten av kabeln.
Nu när vi ändå hade ett schakt genom spindelnätet av kablar som går till stora elskåpet, så passade vi på att dra ut en tomslang och en 240 kvadratare en bit ut och gömma dem i marken för framtida bruk.
Nu ska bara allt återställas.
Bare elektrikernas och elnätfolkets jobb kvar. Det ska dit ett nytt skåp, så det är därför vi inte petat in slangarna och kablarna i skåpet.
Det kan nog kanske bli gårdsplan här igen till slut.

Väntar

Nu till den lite tråkiga delen av det hela, allt detta förutom det där extra taket med solceller skulle egentligen redan vara klart. Tyvärr, så är det inte det för hårdvaran saknas och är försenad. På något konstigt sätt är man inte riktigt förvånad, det brukar ju inte sällan vara så här när man köpt något. Nu verkar det i alla fall som att allting är på gång och inom några veckor ska det vara ingång. Det ska blir riktigt spännande att se hur det kommer att fungera.

Här saknas ett litet fjantigt markskåp för att skarva ihop allting.
Här saknas solpanelerna.
Här saknas den nya transformatorn och vårat nya elskåp i modell större.

Tur att vi har annat att göra

Ja, det är ju en himla tur att vi har annat att göra medans vi väntar. Idag innehöll dagen ett roligt studiebesök från Tyskland med lantbruksstudenter. Det var roligt att få visa upp verksamheten för dem och att få prata lantbruk med dem och veta hur de har det.

Här kör jag en liten presentation för dem. Hoppas att de fick ut vad de ville av sitt besök!
Avslutar inlägget med leveransen som ankom till oss igår, våran nya balklämma anlände då med säljaren. Det ska bli kul att prova den här nya modellen, den borde ju vara utvecklad till det bättre tycker man!