Det här var inte heller bara att göra lite snabbt

”Det är ju bara att göra lite snabbt” är en tanke som ofta går i mitt huvud. Fast jag egentligen redan vet när jag tänker tanken att det nästan aldrig brukar vara ”att bara göra lite snabbt”, kan jag inte låta bli att tänka den. Konstigt, men det är så det är. Någon sorts obotligt optimism som jag inte verkar kunna göra något åt… I praktiken försvinner det där snabbt ganska så snabbt. 

Ett undantag

Den största delen av dagen innehöll dock ett undantag, något som jag visste var riktigt bökigt att hålla på med. Det var att justera upp plastare nummer två, så att den blev rakare, som vi gjorde med plastare ett för någon vecka sedan. Detta gick jag faktiskt in med inställningen av att det skulle vara krångligt och ta tid och det gjorde det också. Tills slut blev det ändå bra. Ibland saknar jag våra gamla plastare, de klassiska gamla kvernelandarna som dessa kuhn är en vidareutveckling på. Ibland funderar jag faktiskt på om det verkligen var en utveckling eller bara ett sätt att göra maskinen dubbelt så dyr. Fodret verkar i alla fall inte bli dubbelt så bra med dessa plastare. Kul ändå med ny teknik, men den måste vara bättre annars känns det onödigt. Nu finns det mycket som är bättre på de nya plastarna så jag ska inte sitta här och tjurigt gnälla, men de gamla var som sagt var också fina.

Nu ikväll kunde plastare två efter lite fix och grej rulla ut ur verkstaden rakare och mer servad än innan.
Här är något som jag retar mig på på Kuhn-plastarna, oljefliltrets placering. Man måste lossa en del hydraulkopplingar och skruva isär halva plastaren för att komma åt att byta det. Försvårad service är något jag inte gillar.

Inte som att bygga lego

Nu kommer vi till dagens ”inte bara att göra lite snabbt”. Vi har nu fått hem frontlyften till Valtran och den ska monteras. Det var en typisk grej jag tänkte, det är ju bara att göra lite snabbt. 12 skruvar och lite slangar, det kan ju inte ta så lång tid?! Där lurade jag mig själv, för så fort jag började insåg jag att det inte skulle gå så fort som jag räknat med. Jag konstaterade ganska så fort att frontlyften inte skulle passa om inte modifiering av traktorns front gjordes och monteringsanvisningen bekräftade det. Den första bilden i monteringsanvisningen visade att frontviktsfästet fram var tvunget att skäras bort för att få dit nya lyften. Det tog resten av kvällen och frontlyften sitter in som jag räknade med på, tvärtom har nu traktorn minskat i volym. Det var inte riktigt som att bygga lego som jag först trodde. Bra blir det nog i alla fall till slut.

 

Perfekt nöje en fredagskväll.
Det jag inte räknat med var att frontviktsbryggan var i vägen.
Förberedelser för att kapa är igång.
Mitt mål var först att jag snyggt skulle kunna skära loss bryggan i ett stycke. Den här bilden skvallrar om att det inte riktigt blev så. Många bitar blev det till slut.
Mer plats
Bra blev det i alla fall och just nu ser den ut så här.
Och efter att ha kapat såg jag ut så här. Hälften av frontviktsbryggan har jag i form av slipdamm i ansiktet och resten i näsan.

Mer som hänt:

Sista etappen elkabel för projekt solceller är nu nedgrävd.
Det är uppstädat efter grävmaskinens framfart och nu är ännu mer av gårdsplanen gräsklippningsanpassad.
Här har vi ännu mer jobb, skopan behöver få sig lite nytt stål.
Tröskan är nu tvättad inför service innan säsong. Den blev ju nästan som ny, hoppas nu bara att även insidan blir som ny fast bättre tills vi drar igång.
Tröskan backades sedan in i maskinhallen, det är inte hur mycket plats som helst till godo uppåt. Gäller att inte guppa sådant när man backar in.
Carl tog hand om backningen medans ja stod utanför och kollade så att marginalerna var på rätt sida.

Apropå ”inte bara lite snabbt”

..så hade jag en chef i Australien som innan varje gång jag skruvade med något kollade med en märkesverkstad hur lång tid det tog för dem att göra. När den tiden hade gått och om man inte var klar, så kom han alltid och sa ”En mekaniker skulle ha varit klar nu, varför är inte du det?”. Då fick man förklara varför. Fast man inte var överförtjust i det, så var det faktiskt ganska så nyttigt och utvecklande på sitt sätt. Efter det har jag börjat fråga mig själv den frågan när jag skruvar, ibland godkänner jag svaret och ibland inte..

Trevlig helg till er alla, imorgon ska jag bland annat bara lite snabbt montera dit frontlyften på valtran.