Valtran har fått sin frontlyft

Nu är inte längre Valtran våran ända traktor utan frontlyft, för från och med idag har den också frontlyft. 

Smidig montering

Så efter en dag i verkstaden så har nu Valtran uppgraderats med frontlyft. Jag måste säga att det var en väldigt smidig och smärtfri montering. I alla fall när väl frontviktsbryggan var bortkapad, för den var lite bökig att få bort, men när den väl var borta var det som att bygga lego. Jag var faktiskt lite orolig på förhand att den inte riktigt skulle passa och att något skulle strula. Särskilt med tanke på att det är lördag idag, nu var det inte så och jag blev positivt överraskad när allting passade perfekt direkt. Konstigt nog är man inte riktigt van vid att det går så smidigt som detta gjorde, det brukar ofta vara något litet som gör att det inte passar. Allting som behövdes för att få dit lyften och att få den att fungera fanns med i kittet och det var bara att följa instruktionen och sätta dit den.

Efter att ha skurit bort frontviktsbryggan monterades ett fäste dit.
Alla hål för att fästa frontlyften fanns redan och det var bara att gänga i skruvar. Allt passade dessutom på en gång. Alla tolv hål passade perfekt, helt klart positivt överraskad.
Nära nu…
Ännu närmare..
Och pang satt den där.
Slangarna drogs sedan helt enkelt rakt igenom traktorn och gick in i befintliga hydrauluttag bak. Där monterades även en kran för att kunna ändra lägen eller låsa lyften. Det är faktiskt inte helt färdigt än, det ska monteras dit två stycken ackumulatorer också. Det behövs däremot lite grejor för att få till det bra, så det får vänta lite (troligtvis till jul). Det ska nog också komma dit 90 graders böjar där slangarna gå in i kranen, det blir snyggare slangdragning då.
Slangarna gick vi T-koppling in i hydrauluttaget.
För att få läckledningarna att fungera förlängdes även det andra uttaget.
Färdigt resultat
Färdigt resultat
Det kändes som att den blev mycket lägre nu, men hitchen är fortfarande den lägsta punkten på traktorn.

Innan och efter bilder:

Innan
Efter

Mer användning

 Nu med frontlyft monterad så breddar vi Valtran arbetssysslor samtidigt som vi gör några av dem lite smidigare. Det kommer nu vara möjligt att kunna bland annat plasta med den eftersom att vi nu kan kroka på en tagg (våra hemmabyggda plasthållare). Användningen av frontvikter kommer också att bli mycket smidigare. Vi var lite inne på att bygga något specialfäste ihop med ett viktpaket fram, men frontlyft blev helt klart en smidigare lösning. Nu kan vi bara kroka på den vikten vi vill ha. En liten frontvikt kommer helt klart att hjälpa Valtran att hålla sig på rätt köl när den har kranarmen och buskröjaren monterad. Så får vi se mer vad vi hittar för användningsområden för Valtran, jag gissar att några kommer att dyka upp.

Redo för vad helst nya arbetsuppgifter som passar den.

Så hur bra som helst är min enkla sammanfattning av att montera dit frontlyft så här efteråt. Hoppas nu bara att den fungerar som den ska!!