Gräs in, dynga ut

Nu är kanske den här växtodlings säsongens sista maskinella insatser gjorda fram till tröskningen. Det gör att vi kan lägga fullt fokus på annat nu ett tag. Vi har nu gödslat ut och kört iväg dynga, samtidigt som vi har kört hem gräs som ska bli kött och dynga. 

Kanske sista insatsen

Ja, nu har vi som sagt var nog kanske gjort årets sista överfart med traktorerna på fälten innan det är dags att tröska dem. Nu handlar det mest om att hålla koll på fälten så det inte händer något och hålla koll på vilka ogräs som finns. Därför kan vi nu ta av radodlingshjulen och N-sensorn och lägga undan dem tills nästa växtodlingssäsong som ju är i höst redan.

Av med smalhjulen..
och av med N-sensorn.

Tömning av lagårdar

Nu är det nästan helt tomt i våra lagårdar, men undantag för några kvigor som ska få åka iväg till slakteriet på torsdag. Men även om lagårdarna är tomma på djur så är de ganska så fulla med dynga just nu och där inne är den både i vägen och gör ingen nytta. Därför ska den alltså ut nu så fort som möjligt. Utgödslingen påbörjades igår och nu är en av lagårdarna klar, förutom städningen som är kvar. Städningen är det som inte hänger med ut direkt när man lastar ut, det är mest det som ligger närmast väggen som behöver ösas fram. Nu ligger istället dyngan ute på fälten där den ska spridas i höst innan höstsådden. Den här gången var det farsan och Carl som skötte utgödslingen, farsan lastade och Carl körde kärrorna. Smidigt och effektivt sätt.

Dynga ska ut.
Båda Metsjö-kärrorna användes och Carl hoppade emellan ekipagen.
Dynga på väg
Ut på fälten där det ska spridas. Vart vi ska köra i höst avgörs av markkartan och egen erfarenhet. Den här utvintringsfläcken passar perfekt att tippa dynga på.
Nu är dyngan ute.
En fin bild från i morse tagen av Carl

Balarna ska hem

För cirka en och en halv vecka sedan pressade och plastade vi vårat foder och nu har balarna sjunkit ihop så mycket att de går att börja köra hem. Det är dels vad jag roat mig med igår och idag ihop med lite olika besättning. Jag har kört lastmaskinen och släpet har mor, Carro och farsan turats om att köra. Vi brukar ju göra på lite olika sätt när vi kör hem balarna beroende på hur det ser ut med allt. Den här gången passade det bäst att vi körde två maskiner, lastmaskinen och en traktor med släp. Det handlar nu om att få hem balarna så fort som möjligt. Dels så börjar nu fåglarna att vara ganska så stygga mot balarna samtidigt som vallarna har börjat växa ordentligt igen. Sen har vi även utekörningen åt hästfoder producenten HästKraft som nu inom väldigt kort kommer dra igång, då är det skönt att ha fått undan våra egna balar. Nu är den största delen av balarna hemma på backen och imorgon kommer resten att komma hem. Skönt att ha balarna hemma, det känns lite säkrare då. Sen kan ju en bal bli dålig ända fram tills man ska fodra den, men det känns som att den risken är mindre när balarna ligger staplade hemma. I vanliga fall brukar det ju även vara bra att få bort balarna så fort som möjligt så att man kan gödsla dem direkt, så är det inte för oss i år för vi ska inte gödsla vallarna något mer i år. Vi har redan väldigt gott om foder och det verkar finnas gott om kväve i marken, vårens kväve nollruta syntes inte alls i vallen. Därför få nu vallen var ogödslad inför återväxten.

Nu ska balarna hem.
Valarna börjar grönska igen och då är det ju bra om balarna är bort så att vallen kan växa även där balarna nu ligger och att vi inte kör sönder något som börjat växa.
Klövern är verkligen sugen på att komma igång nu.
Jag körde ihop och lastade balarna. Fick även prova den nya balklämman för första gången, utlåtande om den kommer senare.
På med balarna på släpet.
In med plaständarna innan man ger sig ut på vägen, alternativt skära av dem.
Sen lasta av dem hemma på ballagret.
Vissa balar hade fåglarna verkligen haft fest på.
Som tur är så har vi än så länge bara hittat en med hål igenom plasten på.
Det är väldigt smidigt att jobba med den lilla lastmaskinen.
Det syns på balarna att det var lite blött foder och att de är fullsnittade eftersom att de sjunker ihop lite efter att de är staplade. Det blir då tyvärr ingen snygg trave..
Ett balfritt fält.
Så här har det sett ut. Dyngan ut, balar in. Som en del att ett kretslopp.

Sådär det var vad som hänt nu, nu får vi se vad morgondagen har att erbjuda. Efter att balarna är hemkörda finns lite olika alternativ på vad som ska hända, imorgon vet vi. Bilderna i dagen inlägg är förutom tagna av mig tagna av Carro, mamma och Carl, tack till dem för det!