Jag som skulle sova ikapp…

För några timmar sedan skrev jag ett inlägg som avslutades med att jag skrev att jag skulle försöka sova ikapp lite efter intensivt arbete. Det var tydligen bara teoretiskt, i praktiken blev det något annat. 

Sova som en gris

Ja, mina planer var att jag nu skulle ligga och sova som en gris, istället var jag ute och jagade gris (vildsvin). Det var nämligen så att efter att ha sovit några timmar ville min kropp röra på sig litegrann och då passade hundpromenad bra. Jag passade då på att slita med mig en kikare för att slå en span på vetefälten jag passerade. Det blev inte en lång hundpromenad, för på första fältet på det stället som vildsvinen nästan alltid är tidigast med att ge sig ut på var det ett gäng ute. Hunden och jag fick avbryta våran promenad och jag svirade om till jaktkläder. Det är nämligen så att jag kan inte slappna av om jag vet att det är vildsvin ute och smaskar på vårat vete, det har vi inte råd med nu. Vi har ett duktigt gäng som brukar sköta en stor del av detta, men de var ikväll upptagna på annat håll. Jag fick alltså ta saken i egna händer vilket resulterade i en vetemarodör mindre.

Inte lätt att se kanske, men där är ett av vildsvinen som var ute och festade på vetet ikväll. En av dem äter inte längre mer vete..

Vildsvin nummer 55

Detta var vildsvin nummer 55 som ramlar på våra 300 hektar jaktmark detta jaktår. Jag skulle egentligen kunna begränsa den arealen och skriva endast 130 hektar. För förutom ett fåtal (kanske tre) som ramlat på åtel, så har resten ramla på våra egenägda fält och de är cirka 130 hektar. Vi har inte haft en enda gris med på våra drevjakter i vintras, den enda grisen som synts under sådana förhållanden var när en var här och tränade sin hund, då for en galt upp under en gran, men annars har det inte varit några vildsvinsobervationer bara massa spår från nätternas promenader. Det pratas om att vildsvinsstammen har minskat och det är kanske rätt, men vi har aldrig skjutit så mycket vildsvin som i år (vilket naturligtvis kan bidra till en minskning, men minskningen pratades det om redan tidigare). Det som är oroväckande är att det nästan bara är på fälten när de är ute och gör skada. Min åsikt är därför att det finns för gott om vildsvin, enligt mig är det skadorna de orsakar som ska bestämma nivån och inte antalet individer. Nu mer än någonsin har vi inte råd med onödiga skador på våra grödor, och stora skador på grund av vildsvin är väldigt onödiga. Detta får jag fortsätta skriva om någon annan gång, för nu väntar sängen.

I år blir varje skada mer kännbar på grund av alla höga priser på både insatser och det vi säljer.
Nu gäller det att vakta fälten så mycket man bara orkar!
Kastar in en bild på en älg. Dessa är trotts sin storlek ett väldigt litet problem för oss ute på fälten. Visst gör de skada, men på rimlig nivå till skillnad från vildsvin och hjortar. Den här älgen har till och med vett att hålla sig i ett sprutspår.

 

Hoppas nu att detta blir ett lugnt år i vetet och att vildsvinen håller sig undan. Jag har just nu en känsla av att det inte kommer bli så och att mycket bly, krut och tid kommer att behöva läggas ute på fälten.