Full fart mot semester

Skörden har inte slutat att närma sig och det är inte hur länge som helst kvar nu. Jag såg att de första tröskorna redan börjat tugga i sig höstkorn på vissa håll i Sverige. Så snart är det inte för oss utan vi har någon åtminstone några (kanske två) veckor bort innan våran spannmålsskörd drar igång. Innan det är det mycket som ska göras och en av de viktiga sakerna som ska göras är att hinna ha med lite semester, men först måste lite annat göras….

Häst- och dikofoder

Vi blev entledigade från att ge oss ut på extra turné med Hästkraft och det är nu alltså färdigt för oss för denna gången. Då kan vi ge oss på att göra massa annat som måste göras. En av sakerna är att skörda våran vall som vi inte skördade i våran omgång ett. Det handlar om ogödslad vall på mulljord som ska vara till hästar och våra dikor. Den vallen klipptes idag av och vändes ut så att det på onsdag kan pressas och plastas torrt fint foder. Vi kommer att satsa på att få detta ganska så torrt och det verkar som att vädret kommer att hjälpa oss med det. Nu kan vi även ge oss ut och köra lite åt andra kunder och det tog fart redan idag med lite slåtter och kommer fortsätta imorgon med pressning och plastning. Nu hoppas vi på bra skördeväder även när vi ska skörda vårat eget foder. En lite intressant grej apropå väder är att det faktiskt inte regnat på pressen en enda gång under Hästkraftssässongen. Det kom några små droppar på den efter ett produktionspass en gång, men det räknas inte.

Slåtter av dikofoder.
Allting var inte så här fin timotej, men en del var det. Just det här partiet blev paxat som hästfoder.
Det var torrt nästan redan när det klipptes omkull, så än så länge finns det goda förutsättningar att det ska bli torrt.
Ogödslad dikovall.
Det verkar kunna bli ganska så gott om foder.
Lagom när våra 25 hektar var färdigslagna så satte Carl igång med att sprida ut strängarna.
Utspritt och klart. Foto: Carl Jensen
Inte helt förvånande hann det bli mörkt innan jag blev klar för dagen….
Tur att det finn bra lysen.
Här hade jag riktig tur. Att slå vändtegar man inte är van vid tycker jag är otäckt och när det är mörkt är det ännu otäckare. Det är inte alltid lätt att se var fältkanten går. Här var en sten modell större som fick sig en touch av en sidokross. Även om stenen här på bilden ser ut som Mount Everest så syntes den lika bra som ett korn stenmjöl när gräset låg över den. Som tur är så räckte det med att byta några knivar den här gången.

Strömbranschen

Något annat som behöver göras innan semesterlugnet kan infinna sig är att se till så att alla kablar vi grävt ner på sista tiden sitter ihop med varandra på rätt sätt. För även om våra solceller just nu är spårlöst försvunna så kan de mycket väl dyka upp med kort varsel och då är det skönt att vara redo. Det är absolut inte vi själva som håller på och kopplar ihop kablarna och monterar alla elgrejor, men vi är behjälpliga med det som behövs. Idag har två små elskåp kommit på plats och imorgon anländer gårdens nya stora elskåp där allt utgår ifrån. Då ska det ställas på plats och alldeles snart kopplas in, spännande att se hur det blir när det är klart.

Ett av två elskåp på plats. Väggfästena är än så länge provisoriska.
Emil från Elcenter sköter kopplingen.

Nu är det bäst att sova lite för om några timmar ska jag hjälpa Emil att brottas med en 240 kvadratare och det är inte alltid helt lätt har jag lärt mig.