Det som skuggar en åkerkant kan bli bra flis

På mitt schema står det semester hela den här veckan, men gården står inte stilla för det. Idag har det provflisats lite av de olika ris- och hemvedshögar vi haft legat. Målet med dessa högar är att just flisa dem och kunna elda i pannan till spannmålstorken. Det skulle ju verkligen vara kanon om det fungerade och nu är det provflisat, nu ska det bara proveldas också.

Skugga blir energi

Ja, hur bra är det inte om det ni visar sig att det som vi klipper ner runt åkerkanterna för att rädda diken och få bort skugga från fälten kan göras om till energi utan att lämna gården?! Jag tycker det verkar kanon! Jag själv var skeptisk till att det vi klipper ner i fält- och dikeskanter skulle dugga som bra flis för att elda med, jag trodde det skulle krävas stammflis för våran del. Som tur är så finns det dem som vet bättre och har mer erfarenhet, till exempel de som flisar. Därifrån fick vi tipset att smått med löv i kan bli kanonflis för oss att elda med. Då kan vi ju inte bara strunta i det utan måste åtminstone prova och det gör vi nu. Vad jag förstått så verkar det kunna fungera bra, men en del som provades idag har legat lite kort tid och behöver torka lite längre innan flisning. Jag har tänkt att det varit så mycket smått i så det inte skulle passa bra att flisa åt oss, men det verkar som jag har haft fel. Det ska bli spännande att se om detta blir ett vinnande koncept, med dagens energiläge så borde alla smidiga lösningar vara bra!?

Tänk vad bra om dessa lite pinsamt mycket igenväxta åkerkanter….
kan klippas omkull snabbt med grävmaskinen
läggas på hög.
flisas och hamna hög hemma på gårdsplanen.
Lite färskt, men inte så dumt om man kan vänta till nästa år?
Klippa åker- och dikeskanter med grävmaskinen är ju så väldigt smidigt och går fort. Finns det dessutom ett värde i det man klipper blir det ju mycket trevligare.
Det går ju även väldigt fort att samla ihop allt med vårt fina lilla krankärre-ekipage.

 

Vi får se hur det här går, men det finns absolut chans till succé.