Mjukstart med underhåll

Första måndagen efter semestern är avklarad och det blev en liten mjukstart med underhåll i fokus. Målning på tak och underhåll av spannmålsanläggningen stod idag på schemat. 

Målning

Eftersom att solcellerna nu verkar vara på väg på riktigt och att när de väl är på plats nästan blir omöjligt att måla takfotsbrädan på lagårdens Säternock, så är det bäst att göra det innan. Vi har ju redan tjuvstartat med det, men det kom lite grässkörd emellan så vi fick återuppta det idag. Nu är det målat tre gånger överallt och kommer förhoppningsvis att hålla tills tekniken för att måla dem med drönare har kommit, för annars blir det nog klurigt. Nu är spänningen olidlig om solcellerna kommer imorgon som utlovat eller om det uppstår patrull på vägen. Tyvärr, så verkar det finnas andra sinkande faktorer för att få igång dem nu.. Förut så var det överskott på montörer, men en väldig brist på solpaneler. Nu verkar det eventuellt som att det kan bli tvärtom och det kan vara så att vi kommer ha gott om solpaneler, men en väldig brist på montörer. Det borde inte bli så för det skulle inte det har vi blivit lovade, så hoppas att det bara är som det verkar nu. Solen lyser ju en del så här års och ju snabbare vi kan omvandla den till energi och pengar desto bättre.

Tyvärr saknas bild från dagens målning, men fint blev det.

Spannmålsanläggningen

En av de viktigaste funktionerna, om inte den viktigaste, för oss under skörden är torken och spannmålsanläggningen. Därför är det ju väldigt viktigt att de är fullt fungerande. Som mycket annat så fungerar de inte alls bra utan underhåll och det är nu påbörjat ihop med provkörning. Flispannan servades och provkördes förra veckan på vårat egna flis med ett godkänt resultat. Det var väldigt skönt, dels att se så att allt fungerade och dels att vi verkar kunna köra med vårat egna flis. Det har även skett en hel del underhåll, uppdateringar och uppgraderingar av både el och teknik nu under sommaren. En del strul har byggts bort och en del smidiga lösningar har tillkommit. Det har bland annat lagats strulande elspjäll och bytts styrdator till torken. Nu flyttas fokus på att se till så att resten av anläggningen fungerar. Det är ändå en hel del att gå igenom. Först ut idag var att laga en utsliten aspiratör, eller egentligen anslutningen mellan den och elevatorn. Allt material som passerat därigenom hade nu nött ett litet håll där och den hade börjat läcka, så det fick bli att sy lite med svetsen (självklart inte på plats utan det monterades ner och flyttades till verkstaden för svetsning). Hela anläggningen ska även städas nu en sista gång innan skörden drar igång.

Ryggrad och hjärta i våran odling är spannmålsanläggningen, fungerar inte den som den ska riskerar vi att förlora mycket.
På grund av den läckande aspiratöranslutningen är här mer stökigt än vanligt.
En bild som kännetecknar förra årets skörd ganska så bra tycker jag. Små skrumpna och torra kärnor.
Dessa små kärnor hittade lätt ut ur detta lilla hål som blivit.
Så här ska det inte vara.
Det var mer slitet på insidan än vad utsidan skvallrade om.
Några drag med svetsen så var det som nytt igen (men lite modifierat med fastsvetsad fördelningplåt och skruvar).
Bara att sätta dit igen. För att försöka minska dammläckage så Sikaflexas skarven.

Sådär ja! Nu var första arbetsdagen efter semestern gjord och jag är glad över att det verkade som att jag kom ihåg hur man gör när man jobbar. Det kommer nog att gå bra det här! Jobbstarten efter semestern blev i alla fall betydligt lugnare än förra året, då blev det direkt från stranden på förmiddagen till tröskning på eftermiddagen

Kan nog även konstatera att tröskstarten fortfarande är ett bra tag bort, så anläggningen kommer kunna att gås igenom i lugn och ro.