Första halmen är pressad och inkörd
Norinvetet blev idag färdigtröskat och det firade vi med att pressa halm och bärga den halmen som gick.
Halm
Halmen är lite som ett nödvändigt ont på många viss tycker jag, men för oss som ströar med halm måste vi se till att vi har det som behövs. Just nu vet vi inte riktigt hur mycket som behövs eftersom att vi inte vet riktigt hur mycket eller vilken typ av nötkreatur vi kommer att ha i vinter, det beror helt på marknaden. Dikorna kommer hursomhelst att bli kvar och vi vill inte stänga några dörrar för att göra något annat kreativt på djursidan. Därför ser vi till att fylla upp med vad vi gjort av med per år de senaste åren plus lite extra. Så får vi se om den används eller blir kvar. Nu efter tröskningen ligger halmen i alla fall bara i vägen på fälten och blockar starten av växtodlingsår 2023. Vi tar som vanligt bort all halm från Norinet eftersom att vi ska så raps direkt med kultivatorn i stubben. Det känns bättre att ta bort halmen då, även om när vi provat inte kan se något negativt med att ha den kvar. Hursomhelst så är det skönt att påbörja halmbärgningen så här tidigt på hösten. Då borde chansen att få in torr fin halm öka, även om det kan vara jobbigt med vädret.
100%
Ja, när väl Norinvetet var färdigtröskat så släppte vi allt vi hade och gav oss på halmen allihop (förutom Carro som har semester ihop med barnen den här veckan också). Det resulterade i att vi kom ikapp så långt vi kunde innan halmen inte var tillräckligt vissen för att gå att pressa med bra resultat. Vi lyckades ändå skrapa ihop cirka 160 balar som nu står säkert under tak. Skönt det för straxt därefter kom det en skur och blötte ner rejält. Skönt att vi fick av lite, nu är i alla fall ett fält helt klart och vändtegen på ett annat. Då har vi i alla fall något att jobba med.
Bakom kulisserna:
Nu är det sovdags igen och hoppas att kvällens skur på 5 mm regn är det sista regnet vi får tills halmen är bärgad.