Regnvädersdag

Så kom det utlovade regnet och vi har nu kunnat njuta av cirka 76,75 millimeter regn. Det var kanske lite onödigt mycket, men hellre det än att det inte kom något alls (tror jag). Vi har inte sett något riktigt regn här sedan femte augusti och rapsen kommer nog inte klaga på lite vatten. Med regnet ösandes ner idag så var det en perfekt dag att ägna sig åt regnväderssysslor.

Klara med det vi ville

Något som var väldigt skönt nu när regnet kom var att vi var klara med det vi ville vara klara med. Vi behövde inte stressa in i det sista med något, utan kunde ganska så lugnt vänta på det regn som var utlovat. Annars är det ju inte helt ovanligt att något arbetsmoment går för fullt och blir avbrutet av regnet så här års, men så var det som sagt var inte den här gången. Det kändes egentligen ganska så konstigt, men stressen i en traktor när man ser regnet komma närmare var helt klart skönt att slippa! Det sista betinget innan regnet var att så lite areal där vi odlat upp långliggande vallar/trädor. De ligger i ett läge som gör att de kan bli lite blöta och ofarbara om det är blött ute och vi har jobbat en del med dem för att få dem bra, så det skulle vara väldigt synd om vi nu missade chansen att så dem. Nu hann vi så dem innan regnet och förhoppningsvis blev det bra! Nu får vi se om vetet tar sig där, annars blir det snart vall där igen.

Även om det var ganska så stressfritt innan regnet så chansade vi inte och låg inte alltför långt bakom harven med såmaskinen. Harven skymtas framme till vänster i bild.
Jag kunde i lugn och ro fälla ihop såmaskinen utan att det droppade på mig. Däremot så syntes det runtomkring att regnet var på gång.
Ett av de sådda Norinfälten precis när det första regnet anlände.

 

Så här såg trädan ut straxt efter bearbetnigsstarten 2020. Här fanns det helt klart en del att jobba med.
Här är samma plats, men två år senare. Helt klart en del skillnad. Nu får vi se om vetet överlever vintern. Eftersom att det är lite tuffare förhållanden här så petar vi ner sorten Brons som ska vara en tuffing och klara lite lägre PH.
Idag så det ut så här. Det ser blött ut, men förhoppningsvis ser det värre ut än vad det är!

Regnsysslor

Eftersom att vi lätt kunde räkna bort fältarbete från dagens arbetsuppgifter så fick det bli annat att göra. Först så lyxade jag till det med en härligt sovmorgon och frukost ihop med familjen, inte alls så dumt! Sen medans det värsta regnet regnade av sig så ägnade jag mig åt datorarbete med växtodlingsprogrammet. Det finns helt klart en del grejor som hamnar lite efter när allt går på högtryck, då är det skönt att få en liten paus och kunna samla ihop allt. Sen blev det en liten spaningsrunda för att kolla läget på våra fält, det var ungefär som man förväntade sig. Blött, men troligen ingen katastrof. När regnet lugnat sig så gav jag mig på grävmaskinen lite, det är dags att byta kedjor och drivhjulen och det passar perfekt att göra när allt annat är lite pausat.

Dagens frukostbord.
Innan idag så var det inte alls lika grönt vad gäller taggnignen av arbeten i LogMaster, men efter några timmar så var alla maskiner ikapp dagens datum.
Det passade även bra att tömma tröskan på skördedata medans regnet smattrade mot taket.
På dagens runda kunde konstateras att det regnat friskt och att det helt klart fanns spår efter regnet.
Dags att säga farväl till de gamla kedjorna nu.
Nya kedjor och skruv i väntan på att monteras.
Just nu ligger en av kedjorna i verkstaden och ska skiljas från sina plattor innan den hamnar i skroten. Fortsättningen följer….
Som en lite parentes innan jag avslutar detta inlägget så kan jag konstatera att de jättesmå gröna larverna som fanns i rapsen häromdagen nu har växt och blivit mörkare. Hoppas att rapsen växer ifrån dem nu med regnet som en liten boost.
Efter regn kommer solsken och precis innan solen gick ner ikväll så visade den sig och lyste vackert upp himlen.

Nu får våra fält villa ett tag helt och hållet i väntan på att de torkar upp. Vi vill absolut inte ge oss ut nu och packa i onödan. Jordbearbetning och kantröjningen får stå still ett tag helt enkelt.