Nya kedjor till grävmaskinen

Det är fortfarande för blött för att ge sig ut på åkrarna efter helgens blygsamma regn, men då passar det utmärkt med service av grejor. Idag fick grävmaskinen en del kärlek, om man nu kan kalla hårda slag med släggan för kärlek….. Det var nu i alla fall gör tid för grävaren att få nya kedjor och drivhjul.

Viktig maskin

Jag tycker att alla våra maskiner är viktiga helt klart och inte minst grävmaskinen. Den är faktiskt en förutsättning för att vi ska kunna odla på en del areal. Det gäller att inte glömma bort det, och det gäller att inte glömma bort att den behöver lite kärlek och service också. Nu var det dags för just en dos kärlek till grävmaskinen och det behövdes verkligen. Det gäller verkligen att se till så att en sån här maskin som kanske inte används dagligen ändå får den servicen den behöver Varje gång man väl ska ha grävmaskinen så räknar man kallt med att den ska vara i fungerande skick, och då gäller det att se till så att det är så också. Det gjordes helt klart idag och nu är den som ny (nästa, men bara nästan) igen.

 

Som en liten påminnelse om hur viktig grävmaskinen är kan kan kolla på det här kortet där graven vi trädan som i lördags såddes för första gången på länge. Utan att ha rensat denna grav så är det väldigt tveksamt om vi skulle vågat så något på trädan…

Nya kedjor

Det var som sagt var dags för nya kedjor till grävmaskinen och det skulle egentligen inte gjort något om det redan var gjort. Nu var det inte det och då fick vi passa på att göra det idag. De gamla kedjorna var verkligen helt slut och lite till. Nya kedjor och drivrullar behövdes alltså och det var inget snack om saken. Här kommer lite från dagens kedjebyte, även om vi inte är riktigt klara än och troligtvis blir klara imorgon istället.

Gamla kedjorna var inte vara glappa, de hade börjat spricka också.
Sprickor som helt klart inte ska vara där-
Bort med de gamla kedjorna.
Bort med bandplattorna från de gamla kedjorna.
Eftersom att skruvarna rosat fast på flera sätt..
Så fick gasen bli min vän.
Bort med de gamla Foto: Christin Larsson
På väg mot rätt håll.
Sen hamnade huxfluxx bandplattonra på en pall i väntan på montering.
momentdra ny dreven.
Dit med kedja.
Att få in sprinten där man sätter ihop banden var inte helt lätt. Det ska finnas fina specialverktyg för att både pressa i och ur sprinten, men vi har inget sådant verktyg. Dessutom hade både jag och Carl överskottsenergi så vi fick helt enkelt turas om att slå på sprinten med den största släggan vi hade och det gick hur bra som helst till slut.
När kedjorna väl var ihopsatta och på plats var bara att montera dit bandplattorna som nog faktiskt kommer att gå minst några år till.
Nästan färdiga med ena sidan. Foto: Christin Larsson
Färdigt resultat, i alla fall på ena sidan. Snart är det nya kedjor på båda sidorna…

Sådär nu är den snart färdig och den kommer att gå som en dröm att larva nu jämfört med tidigare

Nu står den där och väntar på morgondagens montering av plattor

 

Kampen mot skorpan är nu inledd för vetet på fälten. Hoppas det mesta hinner titta upp innan marken stelnar till, om den nu gör det… Jag tror att det kommer att gå bra, men vi får se…