Nu är vi solelsproducenter

Så var det äntligen efter lång väntan dags att vrida på kranen som gjorde att vi nu är solelsproducenter. Från och med i förmiddags är nu första delen av våran anläggning klar och uppkopplad på nätet. Nu ska här tillverkas solel så det står härliga till!

 

Första två taken klara

Efter lång tids väntan så är nu alltså våra två första tak färdiga och kan nu med hjälpa av solen producera el, det känns riktigt bra. Från början så var det bara dessa två tak, ett mot öst och ett mot väst, som det skulle bli solceller på, men nu blir det inte så. Under resans gång så har nya beslut tagits och nu byggs det mer solceller. Just nu så monteras det på ett tak i söderläge och när som helst så dimper det ner en offert på ytterligare ett södertak med montering inom snar framtid. Vi får se vart det slutar, men att vi kommer att producera mer el än vad vi förbrukar verkar i alla fall vara säkert, vi förbrukar cirka 225 000 kWh om året. Just nu är anläggningen på 232 kWp och har idag producerat 555,3 kWh. Det ska bli väldigt spännande att se vart det landar.

Jesper från Ecokraft som leder monteringen har här precis vridit om kranen och släppt ut våran ström från solcellerna vidare för förbrukning.
Bakom solrosorna syns det östra taket.

 

Just nu när det är mörkt ute så levererar det inte helt förvånande inte så mycket, men det har i alla fall blivit litegrann under dagen..
Nu får nog solen hålla sig framför molnen så att mätaren tickar på i trevligt tempo.
Här syns i bakgrunden förberedelserna för montering av paneler på första södertaket.

Jag tror det kommer bli hur bra som helst det här! Det känns bra att låten solen producera el tycker jag. Jag vet inte hur mycket som behöver dras in för att klimatpåverkan av solpanelerna ska vara betald, men tänker att det borde bli en positiv balans i slutändan. Fortsättning följer….

Annat som händer:

Efter att det torkat upp bättre än förväntat på stubben efter helgens regn så satte vi igår igång på fältarbetena igen.
Kantröjningen sattes igång, här städar Carl vass som vi tidigare inte kommit åt.
Den sexskäriga plogen började rulla igår…
Blev riktigt bra efter måste jag säga. Inte alls så där blöt-tråkigt som man kanske befarade.

 

Idag sattes även femskäriga plogen in på att plöja vändtegar. Carl fick byta från att röja kanter till att plöja kanter.
Det gäller att sköta de grödor man sått. Just nu har vi extrakoll på höstrapsen. Vi avvaktar fortfarande att spillsäden ska komma upp, men håller koll på larver, loppor och sniglar. I värsta fall kan den skapliga rapsen snabbt bli dålig. Får jag ändå gissa så börjar rapsen växa ifrån det mesta nu, men inte sniglarna. Jag tvivlar på att rapsen någonsin kan växa ifrån sniglarna…. Här kollar i alla fall Christin läget på ett av fälten.
Jag själv har ägnat mest tid i och runt verkstaden. Nästa gång det går att så är det lika bra att såmaskinen är redo.
Sen kan vi konstatera att läget på våra redan sådda höstvetefält inte är riktigt ”halleluja” just nu. Det verkar inte som att fälten och vetet trivdes med 77 mm regn på ett dygn. Nu är kampen mot skorpa och syrebrist verkligen igång.
Blir det varmt och torrt nu blir skorpan inte så roligt för vetet att slå sig igenom.
Än så länge är det ändå ganska så mjuk i ytan, hoppas det förblir så ett tag till.
Så här ser det ut där det var som finast bruk vid sådd, det har slagit ihop ganska så bra.
Hoppas nu verkligen att dessa små rackare har kraft och energi att ta sig upp…..

Nu hoppas vi på lätt duggregn på det vi sått och strålande sol på solcellerna och den osådda arealen. Det borde väl inte vara så svårt att ordna….