Ändrade planer

Det är ju inte helt ovanligt med ändringar av planer, jag tycker det händer titt som tätt i alla fall. Är det inte på grund av någon egen snilleblixt så kan det ju alltid vara vädret som ändrar på planerna. Den här gången kan man nog säga att det var lite av båda som ändrade våra planer. I mitt förra inlägg skrev jag att höstsådden av vete nog skulle återupptas i lördags, så blev det inte.. Istället har vi lagt fokus på förberedelser inför sådd.

Ändring av planer

En av sakerna som jag upplever som en av tjusningarna med vårat underbara yrke är variationerna. I det så kan nog ändring av planer helt klart ingå, man kan vakna och tro att dagen kommer se ut på ett sätt och pang efter första klunken kaffe så har allt ändrat sig. Det är långt ifrån alltid det är positivt när man måste ändra sina planer, särskilt när man tvingas på grund av negativa omständigheter. Ska jag till exempel så och det börjar regna, så har jag helt klart då för stunden helt klart svårt att se någon tjusning överhuvudtaget. Men i det stora hela måste jag nog säga att ändring av planer är en del av tjusningen, särskilt när det är på egna initiativ för att förbättra något. Nu när vi ändrade våra planer fanns det en mängd olika anledningar, men en var definitivt att jag skulle slippa just sitta och så när regnet kom. En annan anledning handlade om effektivitet och en tredje om chansen att förbättra odlingsförutsättningar.

Plötsligt regn som här på bilden ändrar helt klart snabbt på våra planer ibland.

Vad gjorde vi då för ändringar och varför?

Jo, under fredagen harvade jag över två fält med en första harvning med ambitioner om att harven skulle fortsätta rullar på lördagen och att jag då skulle börja jaga harven med såmaskinen. När lördagen sen kom så rullade varken harven eller såmaskinen, stället så fick plogen och kultivatorn rulla. Det var stor risk för regn igår och med uppehåll framåt på väderprognosen samtidigt som det fortfarande är tidigt på säsongen, så bestämde vi oss för att hålla uppe med sådden. Jag tycker visserligen att kan man så så här års så ska man göra det, men just nu känns det som att vi kunde vänta med det. Ett plus med det var att vi kunde ägna oss åt plöjning och kultivering som kommer innebära ett bättre flyt av själva så-momentet. Nu behöver vi kanske inte avbryta sådd och harvning för att då istället ge oss på att plöja och kultivera när vi kommit ikapp med sådden. Det borde bli ett bättre flyt av det hela, vi får se om det stämmer i praktiken också… Som en följd på ändringar av planer så fick idag kultiveringen pausas på grund av regn. Då fick jag ändrade planer igen och gav mig på att gräva lite, en bra grävning som kommer göra stor nytta.

Regn på prognosen gjorde att detta blev mitt ekipage istället för såmaskinen i lördags.
Det jag och Swiften gav oss på var den redan en gång kultiverade vetestubben. Vi tyckte att det var dags att ge sig på den igen nu.
På grund av hagelskador så har vi mycket spillsäd på den arealen jag nu kultiverade.

 

Trotts att det faktiskt är samma sort som vi ämnar att så där nu i höst, så känns det som att så mycket som möjligt ska bort. Försäkringsbolaget uppskattade förluster på cirka 800 kg/ha och det är ju ungefär fyra gånger så mycket som en ganska så normal utsädesmängd. Vi vill inte heller ha massa Julius ligga kvar i marken och spöka i framtiden. Sår vi en tidig sort framåt, vill vi ju knappast ha en senare sort växa ihop med den…
Ett av problemen är att haglet knuffade ner en del hela ax på marken. Dessa vill vi ju också bli kvitt framåt.
Som kultivatorn här skvallra om så blev det sen för blött och kladdigt att köra enligt mig. Det blev ganska så bra efter kultivatorn tycker jag och det är ju synd att förstöra det genom att kladda till marken,,,,
Istället gav jag och grävmaskinen oss ut på projekt gräva bort surhål. Eller åtminstone kolla om vi kunde göra något. Här på bilden ser man surhålet som det som det är plöjt runt nästan i mitten på bilden.
Jag började med att rensa diket.
och att gräva en liten pissut.

 

Diket var helt klart i behov av rensning.
Rensning på gång, samtidigt som plogen rullade på i bakgrunden.

Diket blev rensad till slut och nivån på vattnet lyckades sänkas med cirka 60 centimeter. Det kommer verkligen att göra nytta!

Rapport från det sådda vetet

Jag avslutar med en kort rapport från det redan sådda vetet. Det såddes ju för lite mer än en vecka sedan och direkt efter sådd fick det njuta av 77 mm regn på kort tid. Regnet slog helt klart ihop ytan på fälten och diverse oroskänslor om att vetet inte skulle komma upp dök upp i kroppen. Jag som brukar kunna vara positiv var det även den här gången, men man kan ju aldrig veta… Det fanns/finns dessutom de som var/är mer skeptiska än jag på om vetet ska orka upp. Nu börjar det i alla fall titta upp lite ordentligt och det verkar nog som att det faktiskt kommer att gå vägen utan vare sig omsådd eller brytning av skorpa. Vi får se, men just nu verkar det ljust tycker jag. Det kom dessutom regn igår och idag som kommer hjälpa vetet på traven med att ta sig upp den sista kritiska biten genom den nu av regnet uppmjukade ytan.

Trotts viss liten skorpa i ytan så tittar mer och mer vete upp.
Mer vete på väg upp.. En del av vetet letar sig upp i befintliga sprickor medans andra gör egna sprickor.
Trotts för ögat tråkig yta här så tittar vetet här upp i rader.
Hoppas nu verkligen att det klarar sig, jag tror att det kommer att göra det och att det kommer se bra ut inför vintern.

Om inte planerna nu ändras igen så är nog snart såmaskinen snart i rullning igen.