Såmaskinen fick vända på fältet idag

Redan femte september och en tanke var att vi idag skulle sätta fart på höstvetesådden igen, och det med full fart fram tills regnuppehåll eller det att vi är klara. Idag var det knappast full fart på sådden och resultatet av dagens sådd blev två femtedelar av en vändteg, trotts att såmaskinen var ute på två olika fält. Båda fälten var helt enkelt för blöta för att så idag och nya försök får göras imorgon.

Första fältet

Det första fältet jag ikväll var ute och vände på med såmaskinen är ett av de plöjningsfria fält vi har. I år var det vete som på det fältet och av nyfikenhet ska vi prova att ha vete på det igen. Tanken är att så direkt efter kultivatorn med CombiJeten utan att harva något och efter tre överfarter med Swiften känns resultatet nu redo för sådd. Idag gav jag mig ut för att prova att så där, men fick åka därifrån direkt. Det var nämligen för blött och packningen blev för stor efter hjulen. Bara att vänta på att det torkar upp och sen prova igen.

Här tänkte jag prova att så idag, men fick ge upp.
Det var helt enkelt för blött och jag packade jorden alldeles för mycket! Det hade säkert blivit något slags vete, men frågan är till vilket pris och hur bra det hade blivit. Vi har ju fortfarande gott om tid på oss…

Andra fältet

Det andra fältet såmaskinen idag besökte var ett fält som är plöjt och harvat. Det är ett av få fält där vi har lättare jord och lite sand i, samt en lång skogsridå åt helt fel håll som skapar tråkig skugga. Det har även fått sig lite regn mellan första harvningen och dagens harvning. Jag gav mig ut säker på att få så i alla fall fjorton hektar idag, men även här fick jag kapitulera på grund av för blöt jord. Det packade för mycket och jag får lugnt invänta att även detta har torkat upp. Troligtvis kommer det att gå bra imorgon, men går det inte får det vänta någon dag till. Vi har som tur är gott om andra torrare fält att ge oss på.

Här fick jag ge upp för andra gången idag. Bättre lycka någon annan dag, troligtvis imorgon.

Lite kedjeröjare

Jag fick idag på grund vikariera en kortis i kedjeröjaren. Det var en träda som vi nyligen fått tillträde till som röjdes upp. Kan verkligen konstatera att den där apparaten gör stor nytta!

Bort med gräskanter
Helt klart invaderande sly på väg in på åkern.
Här är den undanröjd och helt plötsligt är fältet mer öppet!
Det här är en sydlig kant så att nu får bort skuggan kommer göra massor med nytta för marken och framtida gröda.

Åter till vetet som är på väg upp

Nu kommer en återkommande punkt som varit med de senaste inläggen, det vete vi sådde i augusti och som inte varit helt ångestfritt. Det är nu hårdare än det varit tidigare ute på dessa fält och skorpan har blivit lite värre. Som tur är så verkar det ändå inte som att skorpan är tillräcklig för att hindra vetet att titta upp. Nu börjar fälten nämligen att lysa grönt och på vissa håll syns rader tydligt. Det verkar verkligen just nu som att vetet kommer klara sig bra, men vi håller koll på om insats mot skorpa behövs.

Ser helt klart hårt och tråkigt ut på denna platsen.
men precis under ytan väntar vetet på att titta upp. Dessa plantor ser helt klart ut att inte lida särskilt av skorpan.
Annan vinkel
Några är redan upp här.
Hållbarhets test av skorpa
Ett lätt tryck med fingrarna så sa det pang och det blev fin jord överallt. Skorpan kanske inte är så otäck i alla fall.
Annan plats med andra förutsättningar och sått dagen innan.
På vissa platser är vetet riktigt fint att titta på.
Det verkar överlag som att det faktiskt kommer att orka upp. Får se imorgon hur det ser ut.