Skorpan är nu väck

Efter gårdagens testkörningar och beslut så kördes idag vetet med välten utrustad med skorpbrytarstålen. Av de 83 sådda hektaren kördes inte riktigt allt, men det mesta och jag fick äran att göra denna glamorösa uppgift. Den var helt klart lite ångestladdad och tog lite på psyket, men nu är det gjort. Det är första gången jag är med om att vi drabbas av skorpa som behöver åtgärdas, men någon gång ska ju vara den första….

Klurigt

Jag måste erkänna att jag inte tyckte det var så lätt att köra som jag trodde. Jag tänkte att det bara var att sätta i och köra, och det kanske det var också, men så gjorde inte jag. Jag körde där jag ansåg att det behövdes och där börjar det kluriga. För att bedöma var det behövdes var inte det lättaste tyckte jag. Man får ju nästan alltid tipset att köra mer än man tror och att vara elakare än man tror. Det är jättelätt att tänka, men när jag väl satt där var det svårare. På vissa håll såg det ju bra ut, men frågan är om det är en synvilla och hur bra det egentligen var. Bara för att det ser bra ut i rätt vinkel betyder ju inte att det är bra. På vissa håll är det nästan 300 plantor/m2 uppe och där behövs ingen skorpa attackeras enligt mig. Det kluriga var som sagt var att se dessa områden från traktorn, vilket man var tvungen att gör för att få någon slags effektivitet… Nu är det i alla fall som sagt var gjort och jag är förhoppningsfull över hur det kommer att bli. Hoppas också att nollrutor a kommer var mycket sämre än resten om några dagar, det skulle vissa att vi gjort rätt

Här kommer bilder från körningen

Jag började med att ta bort det staget som satt emellan crossboard-fjädrarna. För att få bättre individuell markföljsamhet samt att göra det lättare för stena att glida igenom. Stenar som fastnar på sladdplankan påverkar helt klart resultatet negativt.
Stagen fick snällt ligga i fältkanten medans jag körde.
Såmaskinen fick idag bli bänkad ett tag medans jag och traktor lånades ut till skorpbrytningen.
Elak skorpa
Skorpbrytarstål in-action
De gjorde ett bra jobb helt klart.
Adjös till skorpan.
PÅ vissa ställen var det lite grönare än andra, men skorpan lyser ändå mest…
Innan och efter, visst ser det ut som att jag varit väldigt elak!?
Kollar man här ser det lugnt och bra ut.
Kollar man istället här ser det ut som att jag har ihjäl vetet….
innan och efter. Nu borde det inte vara skorpan som är problemet i alla fall. Hoppas bara att plantorna orkar hela vägen fram nu!
Hoppas nu att jag räddat dess plantor och att de nu orkar upp.

 

Efter lagt ner 10 timmar och ha gjort av med 303 liter diesel på skorpbrytning kunde jag äntligen fälla ihop välten och kalla mig för klar.
Som terapi efter skorbrytningen så kopplade jag på såmaskinen och sådde en maskin innan jag tog kväller.
Bra plats för själatrivsel.

Jag är alltså just nu förhoppningsfull över att skorpbrytningen gick bra och att resultatet är att vetet kommer att bli bättre. Hoppas det stämmer. Ifall det ändå går åt pipan med detta så har vi involverat försäkringsbolaget som idag var och besiktade skadan. Genom dem kan vi få ersättning för omsådd.   Vi ger det nu några dagar och får som sagt var se hur det går. Fortsättning följer absolut.