Sådden rullar på

Idag var en bra dag i höstvetesåddens tecken och såmaskinen har rullat i stort sett hela dagen, med endast undantag för att åka och förtidsrösta. Det är alltid skönt med dagar med bra flyt i så att man kan få avverkar några hektar. Idag var det Juliusvete som hamnade i backen. 

Halvsådda

Idag passerade vetesådden 189 hektar utav 341, vilket betyder att vi sått lite mer än hälften av den planerade arealen. Detta förstås om vi inte måste så om de första 83 hektaren vi sådde, då ligger vi lite sämre till. Det känns hursomhelst som att vi hänger med bra med allt och det verkar inte vara något regn i sikte, vilket gör att vi kan ägna oss åt vetesådden i lugn och ro utan att stressa. Hoppas nu att prognosen håller och att vi hinner så färdigt i torra och fina förhållanden innan höstregnen kommer. Imorgon får nog såmaskinen stå det mesta av dagen för nu börjar den komma ikapp den förberedande bearbetningen. Så som det ser ut nu är imorgon en dag i jordbearbetningens tecken så att det finns något att så i helgen.

Juliusvete fylls på i såmaskinen. Utsädesmängden idag har varit mellan 360 och 400 grobara kärnor/m2. Gödning körs efter styrfil i form av NPK 10-14-12 med fosfor som styrande. Snittmängden fosfor är cirka 28 kg/ha.
Mer frön i backen, här i ett vallbrott.
Strukturen i ytan på vallbrottet.
För effektiv sådd fyller vi i regel nästan alltid vid fältkant. Foto: Caroline Larsson
Vi provade idag att så lite efter kultivatorn. Här inspekterar jag och mor resultatet. Foto: Caroline Larsson
Partibyte av utsäde kräver nytt vridprov. Vid detta byte fick utsädesmängden dras ner från 200 kg/ha till 159 kg/ha för att få ut samma mängd grobara frön av samma sorts vete.
Det är inte bara fyllning av utsäde och gödning som görs i fältkant. Även diesel fylls på i fältkant för att hålla traktor och såmaskinen så mycket som möjligt på fälten. Det är ju där de gör nytta och inte åkandes på vägen.
Mer hektar bakom oss än framför oss nu för tillfället.
Full fart även efter mörkrets inbrott. Här är gödning och utsäde på väg till mig.
Dumperkärran är guld värd när säckar ska köras ut till fälten. Även diverse biytor som den här trädan är bra att ha för att få logistiken att flyta bra.
Fyllning av såmaksinen i sällskap av fullmånen, det måste väll vara ett bra tecken?
Nu är fler frön i backen och jag måste säga att strukturen i marken i år är väldigt fin, även efter regnet. Tro det eller ej dessa små skrumpna kärnor är Juliusvete, men det har en lägsta tusenkornvikten jag sått av den här sorten. 42 gram är tusenkornvikten på det parti jag sår nu, vilket jag som sagt bar tycker är lågt för Julius. Men ju lägre tusenkornvikt, desto mindre kg/ha för att få ut rätt mängd och då räcker en påse utsäde längre….

 

 

Det var rapporten för dagen. Hoppas det går bra för alla andra där ute som håller på med höstbruk!!