En sisådär dag…..

Tionde september och enligt vissa det optimala sådatumet för höstvete. Det är kanske inte helt fel, men idag var absolut ingen optimal sådag för mig. En av anledningarna var att remmen till AC:n spenderade mer tid som snöre på golvet i hytten än som rem mellan AC och svänghjul. Det blev ett helt klart ljummet hyttklimat.

Varmt och skönt

Efter att ha sått dagens första 10 hektar och flyttat till en annan brukningsenhet så började det ticka tråkigt under motorhuven. Det är ju inget bra tecken i regel och jag befarade att det hänt något med multiremmen. Som tur var så blev jag positivt överaskad när den var hel och lite lättad över att det bara var AC-remmen som såg ledsen ut. För säkerhets skull så att remmen inte skulle gå av och fastna på något konstigt ställe med jobbiga följdfel så skar jag av remmen. Då blir ju tyvärr följden att AC:n inte fungerar, men eftersom att det inte var varmt ute idag så tänkte jag att det nog inte skulle vara någon fara… Där hade jag helt fel, det blev inte alls trevligt i hytten. Kvavt, varmt och ungefär noll i syre blev resultatet. Jag härdade ändå ute från 10:30 till 18:00 (finns ju de som kört hela sina liv utan AC, så man kan ju inte var sämre…), det som fick mig att ge upp var när såmaskinens monitor verkade bli ledsen av värmen. Jag vet inte om den var så ledsen över värmen att den skulle kunna gå sönder, men vågade inte chansa. Dels är den inte helt gratis att köpa och så gissar jag att en ny inte är här på någon timme. Lösningen fick bli att plundra en annan traktor för att få en rem för att kunna laga. Jag gav alltså tillfälligt upp och begav mig hem för att skruva lite…

På golvet i hytten gjorde remmen absolut ingen nytta, men absolut ingen ska heller. I vanliga fall får ingen sådant här komma in i hytten, men idag var ett undantagsfall….
Det fick alltså bli verkstaden istället för att avverka hektar på fältet… Tur att 720:in står för tillfället så att den fick agera reservdelsmaskin idag.
Det hela är en väldigt enkel operation egentligen, särskilt om man inte har front-PTO. Synd bara att den drabbade traktorn har front-PTO. Så istället för att bara släppa spänningen och kroka dit en ny rem så fick man dra isär en axel också. Det är också det som är anledningen till varför remmen skars av och inte bara krokades av. Axeln är markerad här på bilden.
Som kompensation så saknar 720:in front-PTO så den var kanon enkel och snabb att plundra på rem.

Till slut kunde 724:an rulla iväg från verkstaden med bättre begagnad rem och jag firade genom att ha full AC på trotts att det redan var kallt.

Daggens sådd

Dagens sådd var lite utanför vårat normala. Jag och såmaskinen gav oss nämligen på vetestubb som endast är kultiverad. I vanliga fall så plöjer vi alltid vete efter vete, men nu vill vi prova lite annat och man ska ju absolut inte dö nyfiken. Därför så provar vi detta lite i år. Våran såmaskin har ju släpbillar och inte skivbillar och ett orosmoment var helt klart att det skulle fastna i med för grund sådd som resultat. Först verkade som att orosmomentet inte bara var ett orosmoment utan även fakta i verkligheten. Det gick faktiskt så illa så att jag var på väg att ge upp och åka hem. Som tur är så gjorde jag några sista inställningar på såmaskinen och vips så fungerade det, skam den som ger sig! Tur hur som helst att jag provade lite till. Tur med att såmaskinen ställde in utmed vägen så att många kan få se det förmodligen där tveksamma resultatet. Till slut så gick det alltså tillräckligt bra för att göra det. Det ska bli spännande att se hur resultatet blir!

Såmaskin redo att kasta in handduken på grund av jobbig ifastnande halm.
Men efter att ha pillat lite så blev nog resultatet inte så dåligt…
Halmhögarna som såmaskinen släpade med sig ut på vändtegen blev mindre och mindre, Nrämast i bild är en stor jobbig hög.
Helt klart ett problem.
På vissa håll låg stora mängder utsäde i ytan..
men sen blev det bättre.
Till slut så hamnade både gödning och utsäde på (enligt mig) rätt plats. Nu ska det som sagt var bli spännande att följa detta och se hur det blir. Fortsättning följer.

Annat

Något annat som hände idag vara att Swiften fick sig en fraktion av den tydliga sorten. Här fattas höger framhjul helt och hållet.
Axeln som håller hjulet gick helt enkelt av…
Rapsen har nu fått sin första omgång växtskydd. Det var tillväxtreglering, spillsädspreparat och mikro näring med i sprutan den här gången.
Imorgon är en viktig dag och det ska bli spännande att se hur det går. På fia hemma i köket är det nästan alltid de röda som vinner och de blåa förlorar. Får se om det är översättbart till morgondagens val..

Ett litet sidospår idag apropå AC, så var det så att under min Australien resa, så fick jag höra att vissa lantbrukare i Australien under bomullskörden hade ett litet knep för att få traktorförare att inte bara sitta i traktorn och glo när det fanns jobb att göra utanför. Fanns det sådana traktorförare så brukade AC:n snabbt och mystiskt lägga av och dessa förare hoppade genast mer frekvent ut och hjälpte till. Spännande lösning helt klart och den verkade fungera, för vem vill sitta i en modern tät hytt utan AC när det är 40 grader varmt.

Jahapp det var den dagen det. Jag ska ändå inte alls gnälla, trotts dagens strul så petades 35 hektar prima vete ner i marken.  Imorgon hoppas jag blir en dag fri från strul..