Det mesta är nu sått

Efter några intensiva dagar med höstvetesådd som huvuduppgift kom nu regnet och ger oss ett naturligt avbrott från sådd. Hektarmätaren slutade inatt på 324 sådda hektar utav de 340 vi planerar att så, vilket gör att det mesta nu är sått. 

Hoppas allt är färdigt om 16 hektar…

Nu är alltså det mesta sått, men jag vågar inte skriva att det mesta är färdigt än. Det första 83 hektaren som drabbades av skorpa är fortfarande en nagelbitare och ska de sås om så har vi ju genast en fjärdedel av den planerade arealen kvar att så (igen)….. Det jag i alla fall kan säga utan att ljuga är att det mesta i alla fall är sått nu, och det stämmer ju oavsett hur resultatet blir…. Frågan just nu är alltså om vi har 16 eller 99 hektar kvar att så, det är helt klart en viss skillnad. För någon dag sedan var jag positiv och trodde att det skulle gå vägen, men efter dagens sväng på fälten är jag lite mer osäker. Det är helt klart lite jobbigt att gå från hopp till förtvivlan hela tiden.. En sak är i alla fall säker och det är att det fortfarande är för tidigt att avgöra om det blir bra eller ska sås om, men snart (inom några dagar) är det dags att ta beslut beroende på hur det ser ut. Mina tankar är i alla fall att om det är tveksamt ska det sås om ifall markförhållandena tillåter det. Det finns fortfarande gott om tid i vårat område att peta ner höstvete som kan bli riktigt bra och även om det är en tråkig kostnad att etablera om vete, trotts försäkring, så blir det inte särskilt lönsamt att ha kvar vete som saknar potential.. Jag tror egentligen att det är det känslomässiga som är det jobbigaste här, men det får man nog försöka se förbi och bita i det sura om det behövs… Vi får se hur det går och jag följer i alla fall med spänning hur det utvecklas de närmsta dagarna…

Från dagens inspektion. Det ser helt klart lite intressant ut efter välten och skorpbrytarstålens framfart.. Det mesta ser trevlig ut om man bara kollar från vändtegen, men ger man sig ut så ser man att det är ganska så glest.
Det är gott om gula plantor under ytan däremot. Jag hade hoppats att dessa skulle ha tittat upp, men många ser ganska så ledsna ut just nu.. Vi får som sagt var se hur det går om några dagar. Det är första gången vi drabbas av skorpa på hösten så vi saknar helt erfarenhet av detta..

Innan regnet

Återigen så har vi kunna haft hjälp av vädret att planera våran verksamhet och orden ”innan regnet” har nämnts många gånger i planerings sammanhang. Beroende lite på när man har tittat på väderprognoserna så har det sett lite olika ut, men en sak verkar ha varit säker och det är att det skulle komma regn idag och förmodligen några dagar framåt. Det har ju hänt att när det börjar regna så här års så slutar det inte och därför så såg vi nu till att så så mycket vi kunde fram tills idag och regnet. Det har varit full fart och intensiva dagar, men vi kom så långt som vi räknade med och det känns bra, även om man nu är lite seg efter att ha kört på för fullt.

Full fart med sådden.

Kvar att så

Det som nu är kvar att så är kornstubben och det kan bero på ett litet felbeslut om att kultivera det istället för att plöja. Där det tröskades när halmen var rå så blev det lite för mycket långa halmrester i ytan som vill fastna i våran såmaskin. Med facit i hand skulle vi alltså antingen ha putsat halmen, ha plöjt eller helt enkelt haft en annan såmaskin. Det är inte överallt det är ett problem, men tillräckligt för att ställa till det och därför så kommer vi nu att plöja detta, harva och så.

Här är det för mycket halm i ytan för våran såmaskin. Just här är det på grund av nedtrampad gröda, men på andra håll är det nog på grund av att det var rå halm vid tröskningen.

 

Sex sorters vete på ett fält

Sex sorters vete på ett fält låter kanske som någon slags slattafton eller skafferitömning, men handlar om ett litet eget sortförsök som vi gör i år. Det finns ju en mängd olika sorters vete på marknaden som har olika egenskaper. För att vi själva ska se lite skillnad på några av sorterna och kunna jämföra de så sådde vi några sorter bredvid varandra på ett av våra fält. Det finns andra som gjort detta och i år tänkte vi att vi skulle prova. Det är något vi pratat om att göra i år, men inte riktigt planerat fult ut. Det har varit en sån där klassisk ”det löser vi när det är dags” grej. När det nu väl var dags så visade det sig att det lite stressigare än planerat, men det blev i alla fall av. Man kan ju egentligen fråga sig vad man håller på med när man klockan 20:00 har 30 hektar kvar av arbetspasset kvar att så och man gör ett avbrott för detta. Men det är helt enkelt för intressant att avstå. Sorterna vi sådde var sorter vi har själva, men lyckades även snabbt från en granne komma över en sort vi inte har. Sorterna vi sått är Norin, Ahoi, Kask, Julius, Pondus och Brons. Alla såddes med en utsädesmängd på 380 grobara kärnor/m2 och i rutor på 6*18 meter.

Med alla vridprov och tömning av såmaskinen mellan varje sort tog det oss två timmar att göra detta. Jag tror helt klart att det var värt det.
Smidigt med tryckluft på maskinen när sortbyte i fält sker.
Den mycket noggranna dokumentationen från såtillfället.
En lite mer noggrann dokumentation kom senare

Det finns så mycket mer att skriva om, men det får jag be att återkomma om. Här kommer några bilder från de senaste dagarna:

Sådd av kask efter raps.
Sådd av vete efter vete som är kultiverat två gånger.
Fågelperspektivet
En utmaning med att så i den kultiverade vete stubben är att det kan fastna i såbillarna. Det har det gjort litegrann här på bilden.
Kask, ny sort för oss i år.
Sått till vänster och till höger är det två gånger kultiverad rapsstubb.
Bra med hjäpmedel vidd sådd.
Ibland brukar jag dubbelkolla på GPS:en så att jag inte råkat missat något drag.
Vete sått efter raps
Här är det sått. Kollar man närmast i bilden kan man se vad lite hagel i moget vete gör i spillsädesväg.
mycket av det vi sått har nu grott, härlig känsla.
Sått i lördags.
Vete sått efter vete. Här är det kultiverat med Swiften två gånger och sedan sått.
Regnet kom i morse och nu har alla våra sådda grödor fått regn på sig.
Nyss taget från väderstationerna. Det är 8,7 km mellan stationerna och den övre är hemma på gården. 17,75 mm regn kommer helt klart att göra det blött och just nu verkar det fylla på ganska så bra med mer.

 

Nu närmar sig snart det här arbetstoppen sitt slut och allt bli lite lugnare. Det kommer framförallt bli lite mer tid med familjen, vilket kommer bli härligt. Mina barn måste tro att jag sover hur mycket som helst nu, för häromdagen när jag kom hem vid 07:00 och sa att jag skulle gå och sova två timmar, så berättade de för sin mamma att ”pappa ska gå och sova igen”.