Förberedelserna för sista svängen är igång

Så var det dags att börja förbereda inför sådden av den sista skvätten höstvete. Det som nu är kvar är efter kornet och en vändteg. Kornfälten är nu plöjda och väntar bara på att torka upp, men den sparade vändtegen lämnades för att den ska grävas och det är inte riktigt klart än….

Enkelt val

Som jag nämnt i tidigare inlägg så ska nu fälten efter kornet plöjas innan vi sår dem. Vi fick ju för mycket halmrester i ytan för att våran såmaskin ska kunna klara av det efter våran kultivator. Det fanns ändå en liten liten tanke om att ändå kultivera ett av fälten för att se hur det blev. Den tanken behövde vi inte ta ställning till för kultivatorn är just nu satt ur spel. Då behöver vi ju inte ha ångest över det beslutet i alla fall, högre verkar ha hjälpa oss med det. Eller om det bara var att tillgången på nödvändig reservdel var lite dålig. Det som gick sönder var ju ett av stödhjulens (tror de heter så) styraxel, och det verkar just nu vara en populär reservdel. Det fanns två alternativ, antingen att byta hela grejen eller att skära loss och byta axeln. Vi valde alternativ två eftersom att det var både snabbast leverans och billigast. Tyvärr är den axeln försenad från igår tills imorgon, men snart är den igång igen. Även om kornstubben nu plöjs ner så har vi ändå lite kvar för kultivatorn att göra innan den får då i vinterdvala.

Avsaknaden av främre stödhjul gjorde kultivatorn okörbar…
Axeln var redan lite skadad, men det verkar som att en hel del gick av samtidigt..

 

Jobbet med att sköra bot axeln tog fart igår. Efter att på ena sidan snabbt kunnat komma förbi svetsen, anade jag snabbt att det skulle gå ganska så snabbt det här.

 

På andra sidan insåg jag lika snabbt att här har de bränt på lite mer med svetsen och det kommer att ta tid det här….. Det tog helt klart tid…
Men till slut släppte den och var bara att peta ut. Nu är det bara att svetsa dit den nya axeln när den kommer.
Även om vi redan bestämt att vi skulle plöja nu efter kornet (som redan var kultiverat en gång) så kändes det lättare när det inte fanns några alternativ.

Grävningen

Återigen så fick jag hoppa in i grävmaskinen och åtgärda det dåliga samvetet på ett dike som behövts rensas ett tag nu. Det är konstigt, det finns alltid något dike jag har dåligt samvete för att det behöver rensas. Då känns det extra skönt att kunna ge sig på just ett sådant dike. Det är ju även oftast rensning av dessa diken som det är bäst utväxling på. Idag fick jag ge mig på ett sådant dike och om inte jag har fel så kommer det att göra just en sådan nytta man kan förvänta sig. Särskilt i kombination med att den skuggande skogen som växt ända ut på åkern nu tagits bort det kan bli succé helt klart. Nu ligger i alla fall inte utloppen och stensilarna 50 centimeter under jorden, det talar helt klart för bättre fungerande avrinning. Något mer som är väldigt skönt är att det känns som att vi väldigt snart är runt med alla backdiken som verkligen är i behov av rensning. Nu kan vi alltså snart gå ner på de som bara är i behov av rensning och om några år kanske vi kan ge oss på dem som nästan är i behov av rensning. Vi får se om vi hinner det här eller inte, men utan fungerande dike växer det ändå inget till slut..

Återigen får ja och profilskopan ge oss ut för att hålla vatten ifrån åker. Här läggs massorna på hög för att de ska köras bort och tippas där de gör nytta i svackor på fälten. 
Här syns det inte ens att det ska vara ett dike… lite pinsamt..
Nu ser det bättre ut och stensilen fick åter se dagens ljus.
Det är helt klart tillfredställande att rensa diken.
Ännu en stensil får se dagens ljus och blir rensad.

Det var lite om vad som händer nu. Något annat som börjar hända nu är att djurskötseln ökar och kalvarna har börjat plockas in, men det får bli en annan historia.