Kalvarna har börjat komma in och en lugnare lördag

Hösten är har absolut kommit hit ordentligt nu och det blir mörkare, blötare och kallare… Underbar tid på sitt sätt, men visst har den sina nackdelar och störst tycker jag det där med mörkret är. Uteaktiviteten blir liksom begränsad med mörkret. En grej som kommer med hösten förutom det nämna är att det är dags att ta in kalvarna från betena och samtidigt skilja dem från korna, den aktiviteten har nu påbörjats och de första kalvarna är nu inne.

In med kalvarna

Nu börjar betena blir tunnare och tunnare och för att förhindra att detsamma händer med kalvarna, så är det nu dags för dem att få komma in. Tanken med kalvarna är att de ska växa bra och de gör de ju inte om de inte äter bra vilket nu börjar bli frågan om de gör ute på naturbetena. Det blir lite två flugor i en smäll nu när vi tar in dem, dels så kan vi fodra dem och sen så minskar betestrycket så att det räcker åt korna. Korna ska ju tvärtemot kalvarna inte växa så mycket nu utan bara se till att hålla sig i trim tills kalvningarna drar igång. Samtidigt som det är skönt med att ha tomma lagårdar för att det bli lite mer lätt-/snabbskött då, så är det skönt när det är djur i dem. Avelstjurarna har ju gått inne nu ett tag, men de tar inte så mycket plats, är ganska så lättskötta och gör inte så mycket väsen av sig när de väl hittat sin plats i hierarkin. Jag ska erkänna att jag själv varit ytterst lite inblandad i detta hittills, men hoppade in litegrann i fredags eftermiddag.

Första kalvarna är nu inne och får äta smaskigt hösilage istället för gräs på betet.
Kalvarna skiljdes från korna ute på betet i de byggda fållorna.
och kördes sedan hem i djurtransporten.
Kalvar på väg
Det var helt klart motiverande väder för att ta in djur.. Här var det precis så omysigt väder som det ser ut som…
Nyfikna kalvar på väg mot sitt nya hem.
Full fart.
Här inne ska det nu få bo.
Nu får kossorna allt gräs för sig själva.

Lugn lördag

Högsäsongen är nu i stort sett slut och jag ska nu njuta av en lugn lördagskväll. Det är första lördagskvällen på länge jag är ledig, så nu ska jag se om det kanske kan bli lite soffläge. Jag har redan hunnit med lördags mys med barnen i soffan, nu ska jag bara se om jag orkar det själv eller om sängen direkt är ett för bra alternativ. I ärlighetens namn så finns det några timmar att sova ikapp nu efter en intensiv tid. Vi får se hur det blir…. Dagen idag gick i alla fall i växtodlingens tecken och en titt på alla våra grödor och fält hanns med, men det är egentligen konstigt att hur mycket tid man än lägger på att kolla in grödorna så tycker jag alltid att det är för lite… Nu bilder, sen soffa.

Skorpproblems-fälten är en återkommande punkt just nu. Det är fortfarande inte så lätt att avgöra hur vi ska göra och hur det kommer bli. Det bli i alla fall bättra och bättre. Det är just nu för blött på dessa fält för att göra något så vi behöver inte ta beslut än heller….
Från ett av skorp-fälten. Här ser man en av nollrutorna. Den ser bra ut i den här vinkeln, men byter man vinkel är den sämre. Det finns nu ungefär mellan 140 och 270 plantor per kvadratmeter, med undantag för några få väldigt dåliga ytor. Det skulle vara tacksamt om det snabbt kunde bli 250 minst.. Det finns ett helt gäng som är svåra att avgöra om de kommer upp eller inte… Väntan fortsätter
Där vi sådde efter kultivatorn med vete som förfrukt ser idag ut så här ungefär. Det är på väg att titta upp i rader nu.
Närmare titt på ett fält med samma förutsättningar, men sått två dagar tidigare (OBS ej spillsäd, men sådan finns också)
Det fältet som jag åkte ifrån med såmaskinen för att jag tyckte det var för blött börjar nu att titta upp. Det som här är höger i bild såddes vid det första tillfället som var två dagar innan det andra. Skillnad syns och det ska det ju göra.
Vi kollade även over våra rapsfält. I det stora hela ser de bra ut, men på vissa ställen är det inte direkt fullt med plantor. Mer noggrann planträkning kommer senare.
De fina plantorna verkar trivas även under jord.
Här är två plantor i min hand. En är lite äldre än den andra.
Här på bilden finns två nollrutor. En av nollrutorna, som är markerad med röda prickar, är gödningsnollruta. Den andra nollrutan, som är markerad med blåa pricka, är en ruta som inte vältats efter sådd. Kan konstatera att båda rutorna syns tydligt.
Skadegörare har även festat i rapsen. Här har mördarsniglar härjat längs kanten och punktbekämpning med sluxx har satts in.
Kålbladsstekelns larver fortsätter även att mumsa på rapsen. Det är väldigt begränsat angrepp på begränsad yta så tror det klarar sig utan att bekämpas.
Glupska små krabater det här…
Man kan tycka vad man vill om dessa, men här gör de i alla fall nytta. Det är på våra vallar på mullen. Här är den dessutom i full fart med att göra nytta.
Den jagar sork och vad jag förstått är de rätt så duktiga på det (om det nu är en sork den jagar på bilden).
Plöjena torkar upp hyffsat bra och det verkar som att det finns hopp om att så dessa nästa vecka.

 

Nu blir det soffan.