Grävaren attackerar surhål
Jag väntar fortfarande på att få komma igång att så den sista skvätten vete och i väntan på den har bland annat grävmaskinen varit min sysselsättning. Senaste projektet är att attackera ett ihärdigt surhål och bli av med det en gång för alla, hoppas det lyckas.
Högre hängande frukter
Höga skördar är en del av våran affärsidé och för att få det så gäller det att så mycket av åkern vi brukar fungerar på ett bra sätt. Det är ju ändå snittskörden som kanske är mest intressant och inte bara den bästa eller sämsta fläcken. Så fort det finns dåliga fläckar med så dras snittskörden ner ganska så fort. Surhål är absolut ett hot mot höga skördar och är något som inte hör hemma på fungerande åkermark tycker jag. Vi har alltid gett oss på de lägst hängande frukterna för det är där det är lättast att snabbt få positivt resultat med minst insats, men vartefter de låga frukterna försvinner så får man ge sig på de lite högre frukterna. De högre hängande frukterna, de mer svåråtgärdade blöta områdena, kostar lite mer att ge sig på men kan ge desto mer när det är klara. Nu har vi gett oss på ett surhål som kräver lite mer än bara att rensa ett backdike. Förutom att det förhoppningsvis kommer att göra ett område som knappt går att odla odlingsbart så kommer hela avrinningsområdet att må bättre, hoppas på succé.
Kunde de förr, så ska vi kunna nu
Det finns ju andra sätt att tackla problemet, som att gör träda av området eller att göra som vi gjort nu. Nu har vi sått det och tagit det som det blivit, de flesta år har det blivit en gröda att tröska där i alla fall. Andra år har det som på bilden här ovan inte blivit särskilt mycket. Eftersom att jag vet att det förr odlades här så tänker jag att det absolut ska gå nu. Förr hade de ju inte riktigt samma sorts hjälpmedel som vi har nu för att lyckas med grävning och dränering. Jag brukar ta hjälp av https://kartbild.com/#14/63.0105/17.7886/0x4 för att kolla in gamla flygfoton för att se gamla diken och hur det odlades. Många av de diken som var öppna då är ju igenlagda nu och det gäller att se till att de fungerar som de ska. En liten fördel de dock kanske hade förr var att trafikverkets trummor kanske låg tillräckligt djupt för att vattnet skulle gå att få iväg.
Nu till projektet
Vi kommer trotts dessa inte helt lätta omständigheter att ge oss på detta, det borde gå. Vi ska i alla fall säkert se till så att systemet går att spola lätt. Vi kommer även att flytta dikesrensmassorna från detta fält till den här lägre punkten för att få en höjning av marknivån.
Bilder så här långt: