Grävprojektet går framåt

Vid bra väder och lediga stunder så fortsätter operation ”hejdå surhål” och det går helt klart åt rätt håll. Hoppas nu bara att vattnet också vill åt rätt håll…

Undvika kladd

Grävningen fortsätter som sagt var, men inte riktigt på 100%. Även om vi vill bli klara så fort som möjligt, så är det ingen jätte stress med att bli klara. Vi anpassar oss lite efter värdet och hur blött det är på och i marken. Är det kladdigt så blir ju allt så mycket mer svårjobbat och vi blir även mer elaka mot jorden. Vi gör ju det här för att förbättra jorden inte försämra den och nu har vi lyxen att inte ha någon panik, så vi håller bara på när det är gynnsamt. Sen är det ju som sagt var så mycket mer svårjobbat om man ska halka runt överallt i leran samtidigt som vikten på varje fot ökar med 0,13 kg för varje steg. Eftersom att det blivit lite att köra bara när det går så är det inte riktigt klart än, men det närmar sig helt klart.

Fin arbetsplats när solen lyser
Att bli tyngre för varje steg man tar är ingen bra koncept…
Schaktet blir också en så väldigt mycket trevligare plats om det är torrt och man slipper halka runt hela tiden.

Bort med det gamla

Nu har vi i alla fall kommit så långt att vi grävt upp allt gammalt som inte fungerat och delvis ersatt det med nytt. Slang som inte fungerar och inte kommer att fungera gör ju absolut ingen nytta i backen så det är nu uppgrävt. Jag brukar tycka att det är bra att leta reda på det gamla som ligger i marken för att se hur allt ser ut, det kan ge hintar om hur det är tänkt att fungera. Var vattnet förväntas komma och vart det ska, ofta hittar man ju till och med något som fungerar och kan användas. Den här gången så var det som gick att använda mycket begränsat och det mesta har nu grävts nytt eller ska grävas nytt. Slangen som låg var på många ställen helt fylld med lera och den gick lite mycket berg och dalbana för att den skulle gå att sätta fart på. Vi har alltså grävt upp mycket av det gamla och ersatt det med nytt.

Ser slangen ut så här så rinner det helt klart lite dåligt med vatten i den.
När det gamla var bort satte vi fart med att ersätta det med nytt.
Med hjälp av noggrann mätning med Laser såg vi till att vi låg på rät djup hela vägen.
Fruktansvärt bra hjälpmedel, förstår inte hur man kunde klara sig utan förr…
För att få till det bra, så grävde jag med profilskopan.
Sen i med slang
och på med grus. Vi kör med 4-8 som filter, hoppas det håller leran borta från slangen.
Här ligger inte slangen långt under markytan, 40 cm, men djupare kunde vi inte gå om vi skulle få vattnet att rinna åt rätt håll. Här får vi istället fylla på med jord ovanpå.
Där hoppas vi att slangen ligger bra

 

Fortsättning följer……