En trevlig genomgång av en trevlig traktor

Jag hade egentligen inte tänkt att skriva något om detta än, men efter dagens förmiddag kan jag inte låta bli och jag måste få dela med mig av en trevlig upplevelse helt enkelt. Det är så att vi kanske är lite i traktorbytartagen och i förmiddags så fick vi oss en titt och genomgång av MF’s nya modell. 

Vi börjar från början…

Eftersom att jag nu sagt ”B” så är det väl lika bra att jag säger ”A” också och det bästa brukar ju vara att börja från början. Vi har nu tre traktorer som har gått över 8 000 timmar och även om de borde gå många timmar till, så känner vi att det kanske är dags att byta en av dem mot något nyare. Rent logiskt så faller då lotten på att byta den äldsta som vi också i vårat nuvarande odlingssätt är mest beroende av under hösten, samtidigt som den är svårast att hitta ersättare för. Den som nu hänger löst är alltså 936:an som också tyvärr är den traktorn vi har haft mest stora haverier med. Även om de flesta haverier faktiskt inte beror på traktorn utan andra tråkiga omständigheter. Nu vänder och vrider vi alltså på lite olika alternativ om hur vi ska göra, det är inte så lätt som man kan tro. Ett av alternativen var vi och tittade på idag.

Som vi kör idag så är vi väldigt beroende av att den här traktorn rullar när den ska.
Då kan vi inte ha det så här… Risken att bli utan våran stora traktor måste minimeras eller byggas bort…

Ett alternativ

Ett av alternativen till ersättare på något sätt är MF och idag gjorde jag och far (vi var tyvärr de enda som hade tid) besök på Traktor & Maskin i Sörmland AB för en titt på en sådan. Det vi idag tittade på var en 8S.305 och alltså en traktor i 300 hästars klassen. Skulle vi köpa en MF istället för 936:an så tror jag däremot att en 8740 skulle vara ett närmare alternativ eftersom att det trots lättare och mindre traktorers många fördelar skulle vara svårt att gå ner så mycket i hästkrafter på ”stora traktorn”. Misstänker att det finns de som tycker att en 300 hästars traktor skulle duga gott åt oss och våra redskap. Det kanske är sant på något sätt, men nu är vi vana vid att köra dem på det sättet vi gör idag och är nöjda med det. Därför tror jag att det skulle var svårt att tappa så många hästar för våran del. Efter att ha tittat noggrannare på MF, så är det hursomhelst inte ett dumt alternativ det är jag övertygad om.

Kan detta vara ett alternativ för oss?
En mindre traktor har absolut sina fördelar gentemot en större och tyngre..

Måste berömma både traktor och säljare

Nu till det som fick mig att skriva om detta trotts att jag tänkt vänta tills senare.. Det var helt enkelt en för positiv upplevelse att få en genomgång av den här traktorn för att inte dela med sig av. Jag har ju sett den här traktorn både på bild och i verkligheten förut och den har helt klart fångat ett visst intressen med deras nya hytt. Spontant när jag sett den har jag tänkt att det är helt rätt tänkt från MF att satsa på en sån stor hytt. Nu har jag till slut fått bekanta mig lite mer med traktorn och jag måste säga att jag gillar det jag såg. Det har hänt mycket med traktorn och vad jag kan se så var allt åt helt rätt håll. Kort sagt en fin traktor som har det jag tycker en modern traktor ska ha! Det var nog ändå inte det bästa, utan det bästa tycker jag var genomgången av traktorn. Det var en noggrann saklig genomgång som visade precis det vi ville se och vad vi ville veta. Säljaren hade verkligen bra koll på traktorn och kunde svara på alla våra frågor utan att gissa sig fram, allt ifrån motor- och chassifrågor till GPS- och inställningsfrågor. Det hela blev väldigt lättbegripligt och jag tycker att jag fick en väldigt bra bild över traktorn och hur den fungerar. Jag måste alltså berömma både traktorn för att jag gillade det jag så och säljaren för att han berättade vad jag såg, jag blev imponerad.

Säljaren David Strömgren på Traktor & Maskin i Sörmland AB i full fart med att förklara något för mig och farsan. Jag är inte ute efter att smöra, men måste berömma honom för en väldigt bra traktorgenomgång.

Jag fäster stor vikt vid just genomgången av traktorn så här när man är och kollar. Det gäller ju verkligen att man vet vad det är för något man funderar på att köpa. Det är ingen liten kostnad att köpa en traktor och det händer så mycket i teknikutvecklingen, så det gäller verkligen att inte göra bort sig genom att köpa fel. När man köper en traktor så är det ju egentligen en funktion (eller flera) man köper och då gäller det att se till så att man får den funktionen man vill ha och behöver.

Nu får vi se vad som händer med detta. Hur det än blir så skulle jag gärna bekanta mig mer med en sån här traktor som vi idag var och tittade på, den verkar inte alls dum!