Årets sista bal

Häromdagen skrev jag om vad som troligtvis var årets sista slåtter och nu verkar det även som att årets sista bal är gjord för våran del. För idag pressades och plastades det som jag slog häromdagen och nu har vi inget mer grässkördande inplanerat, gräsfinalen är alltså avklarad. Det är nog ändå för tidigt för att helt vinterkonservera grejorna, ibland dyker det upp lite extrakörning och då är det synd om allt är rengjort och vinterservat. Just nu antar jag ändå att årets sista bal är gjord.

Final

Så var det dags i år igen för gräsfinal och den firades ute hos kund i strålande solsken. Dagens pressning och plastning både startade och avslutades i solsken vilket nästan känns lite konstigt. Att den börjar i solsken är inte så ovanligt, men den brukar avslutas i mån- eller lampsken. Det har nästan varit tradition att trycka ut sista balen och plasta den i nattfuktigt gräs en kall natt eller åtminstone kväll. Nu i år bröts den traditionen som det verkar och pressen kunde tömmas och sista balen plastas med gott om dagsljus kvar. Det var faktiskt inte alls så dumt att få bli klar utan dimma och mörker runt sig. Dagens besättning bestod av mig i pressen och Carl i plastaren och det gick inte alls så dåligt.

Vackert skördeväder idag med. Däremot så blötte nattens frost ner gräset en skvätt.
Carl skötte plastningen.
och jag fick njuta av den här utsikten. Här pressas årets sista sträng.
Typiskt höstfoder. Både torrt och blött, men fint foder.
En två meter lång ko-bal. Det syns på balen att det var både torrt och blött. Högra delen av balen är blötare än den vänstra.
Det rann till och med lite vatten från pressen idag.
Årets sista (fullstora) bal på väg att lämna balkanalen.
Så lämnar press och plastare ett fält för sista gången i år (om inte mer körning dyker upp)
En stor succé med dagen final var att jag fick helt tomt i pressen. Det underlättar helt klart när den ska blåsas av inför vintern.

 

Bra säsong

Jag tror att vi kan ta och sammanfatta den här säsongen som en bra säsong. Just nu har jag pinsamt nog inte koll på hur många balar vi har pressat denna säsong, men får jag gissa är det straxt över 10 000. Detta har skett utan några större trasor och utan långa stillestånd vilket är fruktansvärt skönt. Det är så det ska vara tycker jag, men det är ju inte alltid det är så. Nu har det ändå varit så och då får man nog vara nöjd helt enkelt. Jag kan ha råkat förträngt något stillestånd, men tror faktiskt inte det. Både press och plastare har gått bra vilket är en väldigt bra förutsättning för att allt ska flyta på med glada miner. Det gick sönder en inmatningsskruv på pressen, men inget som orsakade större stillestånd. Det största störmomentet, om jag kommer ihåg rätt, var en givare som strulade på plastaren jag körde i somras när vi körde åt Hästkraft. Då sinkades våran kedja lite onödigt, men inte katastrofalt länge. Jag tänker i alla fall komma ihåg den här säsongen som en bra säsong!

Om jag inte kommer ihåg helt fel så har pressen skött sig bra i år.
Här är något som skett lite bakom kulisserna. Det är en del av våran fight mot granbarkborren. Mer om detta senare…

 

Jag hade egentligen tänkt att fira grässäsongens slut med en liten film, men är just nu inte överens med redigeringsprogrammet… Så det får alltså bli någon annan gång.