Nu har vi beställt ny traktor

Efter att ha varit i traktorletarbranschen ett tag så har vi nu letat färdigt och beställt en ersättare åt våran Fendt 936. Det var inte helt lätt och eftersom att det som vanligt är bråttom, bråttom när det ska handlas nya traktorer om priset inte ska stiga och man ska få den inom rimlig framtid, så blev det kanske lite snabbare puckar än vad vi egentligen önskat. Men bra blir det, det är jag övertygad om, det finns ju egentligen bara bra traktorer på marknaden nu för tiden. Det handlar bara om att hitta vad som är rätt för en själv och än så länge känns det som att vi har gjort det. 

Hur tänkte vi då?

Ja, det är ju en himla bra fråga. Att vi skulle byta bort våran första Fendt var i alla fall ganska säkert och det har jag ju redan skvallrat om tidigare, men hur tänkte vi när vi nu beställde en ersättare? Det ska jag försöka berätta nu lite kortfattat, även om det är långt ifrån ett kortfattat beslut att ta. Vad vi beställt avslöjar jag längre ner. Jag tänkte börja med att berätta att vi trotts att vi har fyra Fendtar i dagens läge inte alls är så färgade att det måste bli en Fendt när vi byter traktor. Vi kollar seriöst av marknaden efter andra märken och längtar till och med efter att prova något annat på riktigt. Jag själv har inte varit låst på ett traktormärke sedan jag slutade med John Deere kalsonger 2009.

Service

En traktor är bara värd någonting så länge den rullar och fungerar som den ska. Då är fungerande service och reservdelsförsörjning ett måste, ”inget märke är bättre än servicen” brukar det ju kunna heta. Därför så kollade vi självklart på detta inför vårat beslut. Däremot så är det ju inte så enkelt att veta detta i förväg. Det finns mycket olika erfarenheter om service på olika maskinfirmor och vad vi kom fram till så föll inget bort på detta. Däremot så ingår servicefrågan när vi förhandlade om köpet, liksom många andra kan vi inte stå stilla. Särskilt inte om det rör sig om en ny traktor man räknar med ska gå bättre än tåget.

Funktioner

Det vi egentligen är ute efter med ett traktorköp är ju en eller flera funktioner och då är det viktigt att traktorn kan göra det vi vill att den ska göra. Här tycket jag djungeln börjar på riktigt, för även om alla moderna nya traktorer på något sätt kan göra det man vill så finns det mer eller mindre smidiga lösningar på saker. Det finns ju minst hur mycket som helst olika funktioner att få, dels beroende på vilket märke traktorn har, men också vilket utrustningsnivå man vill ha och vilka tillval man väljer. Här spelar säljaren in en stor del för att se till så att man får det man efterfrågar tycker jag. Så självklart kollar vi på vilka funktioner vi kan få. Det spelar ganska så stor roll, det kan vara allt ifrån reverserande fläkt till elektriskt utskjutbara backspeglar eller smidig hantering av hydraulfunktioner. Som sagt var en riktigt djungel, men väldigt viktigt. Här kastar jag in komforten också som också är viktigt och går att få olika nivåer på beroende på vilken utrustning man väljer.

Vikt

Även om det rör sig om en stor traktor som ska inhandlas i detta fall, även om önskan om istället flera mindre finns, så kollar vi på vikten. Det skiljer sig ju faktiskt en del mellan olika typer och märken. Vi vill ha en så lätt traktor som möjligt i grunden, men med möjlighet att vikta på om det behövs. Traktorn vi valde att köpa är inte lättast i klassen, men absolut inte tyngst heller. Vikt utan last med tankarna fulla och utan förare väger den 11 780 kg vilket gör att det tyvärr kommer otäckt nära det sex ton per axel som är skadligt för alven ur packningssynpunkt. Det är inte helt lätt det här med vikt faktiskt. Vi vill ju ha lättare maskiner, men ändå är detta den tyngsta traktor vi någonsin köpt. Man känner sig lite dum, men tyvärr passar inget annat oss just nu.

Leverans

Något som också helt klart är aktuellt är när den nya traktorn kan stå på gården, det här med leveranser just nu är ju fortfarande lite ur balans. Tyvärr så föll faktiskt något märke bort på denna punkten, det gick inte att beställa den modellen som kunde vara aktuell överhuvudtaget. Så detta är helt klart högst aktuellt. Trotts att vi inte behöver ha traktorn förens sen sommar 2023 så är det alltid skönt att få den innan, så man vet att den faktiskt kommer i tid. Den traktorn vi nu beställt ska komma i mars, men kan dyka upp tidigare. Ingen har sagt något om senare, men tänker att från mars till slutet på Juli är det i alla fall lite marginal. Vi får se.

Priset

Priset är helt klart en viktigt faktor i det hela, det går inte att blunda för. Nu är det dessutom sjuka priser på allt, traktorerna kostar dubbelt så mycket som jag trodde var möjligt för några år sedan. Pengar som ska ut är alltid pengar som ska ut och det skiljer väldigt mycket i pris mellan olika traktormärken. Frågan är bara om den ena är 1,5 miljoner kronor bättre än en annan eller om någon är 1,5 miljoner sämre än en annan. Jag är inte säker på att skillnaden i funktion är lika stor som skillnaden i pris, även om det absolut är skillnad i funktion. Nu valde vi ändå ett av de dyrare alternativen så på något sätt måste vi tro att det är värt det. Hoppas nu verkligen att det är det, så att det inte bara är priset som är skillnaden. Jag hoppas verkligen att man får vad man betalar för, för när det skiljer en hel mindre traktor mellan två olika alternativ så undrar man lite vad man håller på med när man går på det dyrare alternativet…. Att köpa mindre och billigare traktorer går ju dessutom ihop med det önskan om lättare maskiner på fälten, det stora problemet är bara att någon ska köra dem.

Det var lite tankar kortfattat nerskrivet. Det är så himla mycket mer än det jag skrivit här, men de här får nog räcka så länge..

Nu till vad vi köpt:

 

 

 

 

 

 

 

Här i broschyren finns den traktor vi beställt.
Närmare bestämt en sådan här.
Det är tyvärr den tyngsta traktorn vi har köpt..

Så det blev alltså en Fendt 942 den här gången, men det var inte helt lätt. Det finns som sagt var mycket fina andra traktorer på marknaden som helt klart också skulle passa hos oss. Nu blev det i alla fall så här och just nu är jag säker på att det blev bra.

 

Hur vi valt att utrusta den här traktorn återkommer jag med senare, kanske när den har dykt upp, men ganska så fullutrustad är den. Jag kan däremot skvallra om något som jag är mest nyfiken på med den nya traktorn. Vi valde att utrusta traktorn med det system som Fendt fick silvermedalj på Agrotechnica för som automatisk gör rent motorns luftfilter medans man kör. Rent logiskt och teoretiskt verkar det bra, hoppas det är så i praktiken också. Det ska bidra till lägre bränsleförbrukning och längre livslängd på luftfiltret, får se hur det fungerar.

Fortsättning följer……