Förberedelserna för ko-intag är igång

Tiden springer som vanligt, hösten flyter på och det närmar sig dags att ta in dikorna. Prognosen just nu är att vi tar in dem nästa vecka, men då måste stallarna vara redo. Eftersom att vi haft ungefär ett halvår på oss att gå igenom lagården så börjar vi nu lagom tills det är dags att fylla den. Skoj och sido, en del skulle vart bortkastat att göra tidigare och vi är inte helt ute i sista minuten. Gott om tid och bra koll på vad som ska göras, nu ska det bara göras.

Ut med maskiner, in med djur

Under sommarhalvåret när djuren är ute på bete så agerar våran dikolagård maskinhall åt en del av våran maskinpark. Nu är det slut med det för i år och maskinerna har fått flytta ut, men de har inte fått flytta ut utan att flytta in någon annanstans. Det har nu fått flytta in under andra tak, även om vi just nu fortfarande har några maskiner ute i väntan på sin eftersässongservice. Lagården är ändå en väldigt smidig byggnad att ha som maskinhall under sommarhalvåret.

Nu har maskinerna fåt flytta ut för att ge rum åt djuren som snart ska få flytta in. Här har det redan börjat fyllas på med halm.

Förberedelser

Förberedelserna är som sagt var igång och det finns faktiskt en dela att göra. Skulle det vara så att det var bråttom att ta in djuren skulle vi bara kasta in lite halm, städa av foderbordet och diska vattenkopparna så skulle korna vara välkomna in. Nu har vi ändå lite tid på oss så nu kan vi se till så att allt inte bara fungerar utan fungerar bra. Det är bland annat en massa grindar som ska justeras för att underlätta hanteringen av dem, en grind som går att stänga utan att behöva lyfta den för att den ska passa i sitt lås är ju trevligare än den som måste lyftas. Även om den som måste lyftas på plats faktiskt också fungerar, men är mer tungjobbad… Något som däremot är nödvändigt att det ska fungera nu är lyset, nu är sista chansen vi har att på ett smidigt sätt se till så att det fungerar i lagården. Senare när det är fullt av djur och djupströbäddar är det väldigt mycket mer krångligt och de ovanför bäddarna är nog nästan omöjliga att byta utan att gödsla ut. Nu är det skyliftvänligt och väldigt lättjobbat. Vi passar nu på att byta ut trasiga lysrörsarmaturer mot ledarmaturer. På sikt ska alla bytas ut mot ledarmaturer, men nu börjar vi lite smått så kan vi fortsätta senare. Så här flyter det på och vi kommer närmare och närmare att vara helt 100 % redo att ta in djuren.

Förberedelserna är igång och snart går här djur.
Foderbordet får sig nu en sista omgång städning innan djuren ska komma in.
Vattenkopparna blir diskade och desinficerade med Virkon.
Carl har nu justerat alla grindar så det går lätt att stänga och öppna samt kontrollerat att de sitter fast som de ska. Ibland krävs lite extra åtgärd, här har betongen börjat ruttna och ett skalblock spruckit. Car gör rent och gjuter nytt.
Som nytt och kanske bättre.
En del armaturer är nu dags att byta ut, de börjar ha gjort sitt.
Då är denna hjälpredan ett väldigt bra hjälpmedel.
Ny LED-armatur på gång. Albin från Elcenter sköter kopplingen.
I en av våra lagårdar har vi ju redan djur intagna och där pågår rutinerna för full. Här skrapas skrapgångarna.

 

Just nu är det nästan så att man längtar lite efter att få ta in djuren. Det är ju faktiskt lite trevligt att se dem i djupströbäddarna.