Första gängen kor är inne och höstens flyter vidare med lite ledighet

Så var första gängen kor inne och det verkar som att de var minst sagt motiverade. Jag själv var ledig och på annan ort, men enligt de rapporter jag hört gick det väldigt bra.

Första korna inne

I fredags kom de första två kogrupperna in under tak. Det var de två största så nu är det inte så många alls kvar ute. Jag själv var som sagt var inte med, men det hela verkar ha gått väldigt smidigt. En av grupperna kördes in och den andra motades direkt in. Båda metoderna verkar ha gett bra resultat. Djuren som motades in bodde i en hage som ligger precis utanför lagården, så det var i princip motorväg rakt in. Men som vanligt tog det säkra före det osäkra och en gång för motning byggdes av redskap och band. Kanon nu kan rutinerna för djurskötsel inomhus ta vid på riktigt. Det blir mer fodring och mindre promenera i hagarna. Det gör nog egentligen inte så mycket för foderbordet är snart en mycket trevligare plats att gå på än de blöta leriga hagarna.

Första gänget kor fick åka djurtransport till lagården. Foto: Christin Larsson
På väg hemåt efter grönbete. OBS fotograf och förare är inte samma. Foto: Christin Larsson
Sen fick de gå till sitt vinterhem.
För att korna inte ska missförstå vart de ska och undvika motorvägen så vissas vägen tydligt. Det fungerade fint i år igen och alla kor kom dit de skulle. Foto: Christin Larsson

Bild på kor inne i boxarna saknas tyvärr, men det hinner jag nog ta ett gång under vinter som kompensation.

Vad gjorde jag då?

Jag missade hela fredagens arbetsaktiviteter och var istället ledig och befann mig på badhus med min familj. Det finns ju lite familjetid att ta igen nu efter årets intensiva perioder och det ska jag försöka göra nu när det går. Sen i lördags så var det jakt på schemat här hemma. Det gick sisådär för oss, men bättre för de vilda som klarade sig helt utan förluster. Vi var antingen för dåliga jägare eller så var det ont om djur inne. Det bästa vore helt klart om det var ont om djur inne. Inte bara för att vi då inte skulle vara odugliga jägare och behöva ersätta oss med duktigare jägare, utan för att det då är färre vilda djur som kalasar på grödorna. Den som det gick sämst för var nog Elit, våran Vorsteh, som fick lite sår från elak vegetation. Inget allvarligt, men nog så tråkigt ändå. Sen idag var det familjetid igen och dagen spenderades på Kolmården med halloweenmys, en lagom aktivitet att avsluta en långhelg med så att man säkert ser till att inte ha vilat upp sig under helgen….  Men det finns ju olika varianter av vila och det här kan nog vara den viktigaste ändå.

Lördag och jakt, här i besvärligt terräng. Men det vet de vilda om att vi tycker och därför är de där…
Ett tu tre så snubblade jag på en skaplig bäverhydda.
På kvällen blev det sen vård av hund på schemat. Tur man har en medgörlig och väldigt snäll hund som tillåter en att hjälpa den. Foto: Caroline Larsson
Två bandage blev resultatet efter gårdagens jakt. Inte så roligt för Elit, men han är snart fri från dem.
Han har även belönats med en fint tratt… Han är kanske inte helt helnöjd med den, men den är ju för hans egen skull…. Tur för övrigt att det finns snälla grannar som har en tratt att avvara när man själv pinsamt nog blivit utan.,,,

 

Hösten är en ganska vacker tid, det måste erkännas.

Hoppas nu att det imorgon startar ännu en kanonvecka!