Tillbaka i snösvängen

Efter några vintrar utan snökörning och halkbekämpning så gör vi nu comeback. Det är bara en liten blygsam comeback, men ändå en comeback. Det är inte alls som på öppningsbilden när vi hade tre ekipage igång, utan nu ska endast ett av dem igång igen, men det kanske bara är början…

Fyra säsonger sedan

Om jag nu räknat rätt så är det fyra säsonger sedan vi hade snökörning utanför gårdsplanen och våra egna vägar. Sist vi hade snökörning ute var säsongen 17/18 och då hade vi tre maskiner som gick i ett samhälle som heter Hälleforsnäs. Snökörning är ju egentligen ett väldigt trevligt komplement till ett företag med traktorer som mest annars står stilla under vinter, men det gäller att tjäna pengar på att låta dem gå. Annars får de gärna stå i stället för att slitas i salt och slask. Nu fick vi ändå förfrågan om vi ville ha tillbaka en del av våran gamla körning plus en liten skvätt nytt och med en bra deal så blir det nu så. Vi kommer nu att ha en traktor som plogar och sandar trottoarer i Hälleforsnäs, Mellösa och Flen åt Svevia. Det ska bara röra sig om några timmar per gång och inte hela dygn, det kan vara bra att mjukstarta sig igång lite igen. Vi kommer dessutom att vara tre stycken förare att dela på detta, så det kommer kunna vara lite flexibelt med att kunna vara ledig och åka iväg också. Hela styrkan behöver inte stå i givakt så fort det är risk för snö eller halka. Vi får se hur det går och om vi kommer ihåg hur man gör och så…

Under många års tid hade vi tre traktorer igång på lite olika körning, men sen tog det slut och vintrarna kunde helt ägnas åt annat.
Det var ett ständigt passande och service för att hålla grejorna igång. Allting var ju tvunget att alltid vara redo när snö och halka kom.

Ny sandspridare

Det var ju som sagt var ett tag sedan vi körde och ännu längre sedan vi började. Nu är ju inte jag så gammal, men så länge jag kommer ihåg så har vi haft samma sandspridare när vi kört. Dessa två är faktiskt inte hur fräscha som helst och redan för några år sedan var det en del pill med att få igång dem inför säsongen. Därför så var det inte ett jättesvårt beslut att vi behövde en ny sandspridare. Det som däremot var klurigare var vilken sort och modell man skulle ha. Vi har kollat runt på de märkena som verkat aktuella för oss. Till slut så blev resultatet att vi köpte en DUUN SA 1500. Det är en enkel valsspridare som rymmer 1500 liter, det känns som en lagom volym ha hängande bak i hydraularmarna för den körningen vi kommer ha. Det finns som sagt var gott om olika sandspridare på marknaden och varför vi valde som vi gjorde var dels att priset inte var så dumt på den, men också att de som kör den och vi pratat med verkar nöjda. Till om med mer nöjda med denna gentemot dyrare mer kända märken. Tydligen ska omrörningen fungera bra i denna och det ska därför vara lättare att få bra utmatning. Det är en lite större omrörningsvals på denna jämfört med andra märken som ska fungera bra vid körning av natursand/grus. Vi får se hur den fungerar, men just nu tror jag att den kommer gå bra och det kommer jag tro tills jag är överbevisad.

Jag hämtade idag våran nya sandspridare på lantmännen.
En DUUN SA 1500 som är tillverkad i Norge och jag litar på att Norrmännen vet vad de gör.
Omröraren med lite längre omrörare på tror jag kommer underlätta sandningen av lite sämre grus eller natursand. Annars är det ju ofta det fastnar på vägen ut.
Något jag först reagerade på när jag såg en sådan här var att utmatarvalsen ser ut att sitta ganska så oskyddat jämfört med andra märken. Efter att ha funderat lite tror jag inte att den sitter tillräckligt oskyddat för att det ska vara ett problem.

Plogen vi kommer köra med är en från sist vi körde och är ett 3,60 Holmsblad.

 

Spännande att ge sig ut i snösvängen igen, även om jag måste erkänna att i ärlighetens namn har det nu med småbarn hemma varit lite skönt att kunna planera utan att ta hänsyn till utryckningar i snösvängen. Nu är ju detta en väldigt lindrig körning och vi är flera som kan dela på det, så jag är inte så orolig att det kommer påverka familjelivet alltför negativt.