En skvätt av höstens jobb

Nu har det varit höst ett tag och jag väntar fortfarande på att det ska lugna ner sig lite, men det verkar vara en trasig teori. För det har inte lugnat ner sig riktigt än, det är bara andra grejor det är full fart med. Arbetstimmarna har gått ner, men det är fortfarande mycket att göra. Här kommer lite smakprov på vad som är igång.

Skrap och strö

Alla djur är nu inne och hagarna är helt tomma på tamdjur, då tar veckorutinen att skrapa skrapgångar och ströa djupströbäddar igång. Det är en av vinterns stora sysslor och den görs två gånger i veckan, om det inte råka hända något som gör att det behövs göras oftare för då gör vi det. Det är samma gamla vanliga rutin som vanligt. Vi skrapa skrapgångarna med lastare och kör bort dyngan med lastare. Sedan ströar vi hos alla djuren med strömaskinen som lastas av lastmaskinen. Det här skulle vara något som skulle vara lite skönt att automatisera, men vi har inte kommit på något kanonbra sätt som är värt det än. Det kanske kommer, men just nu så kör vi på som vanligt. Det går ju ändå ganska så bra och vi lägger ju bara cirka 135 timmar på detta (gånger två eftersom att det är en tvåpersonssyssla) fat det ibland känns som att det är allt man gör på vintern. Detta snurrar på att göras varje tisdag och fredag.

Skrapningen är igång
I med dyngan i skopan.
Sen iväg med dyngan till plattan.
Sen ströa.
och huxflux är det nybäddat.
Ni som hängde med förra säsongen och kollade noga på bilderna såg kanske att det inta var samma uppsättning maskiner som förra året. Det är sant och nu har två vikarier fått syssla med detta. Fendt 514 ersatte Valtran och Schäffern snodde Holländarens uppgift. Det är bara tillfälligt och snart är allt som vanligt igen.
Redan imorgon blir 514 bortplockad från ströningen. Den passar inte så bra på skrapgångarna i en lagården, det är lite tajt med plats…
Hoppas damerna blir nöjda med resultatet.

Nu kommer resten i bildform med text under:

Eftersom att Valtran nu ska få ge sig in i ströningsbranschen är det lika bra att anpassa den till det. Twinhjulnen åkte nu av och det ”vanliga” hjulen åkte på istället.
514 verkar ha surat ihop för att den inte ska få vara med längre och bestämde sig för att stanna utanför stallet.
Den körs nu med en spak genom golvet och med en maxhastighet på 10 km/h, väldigt osmidigt. Imorgon hoppas vi att den är på banan igen.
Inte så jag är van att köra traktor på…
En kobild på hur det kan se ut när de är nyutfodrade
Strömaskinen har dummat sig lite och fick sig en omgång i verkstaden med elfel som anledning.
Apropå el så är nu solcellsgänget tillbaka och nu har sista planerade takets montering påbörjats.
om några dagar börjar snöjouren och då är det nog bäst att vara redo, även om det verkar vara varmt ett tag framåt. Nya sandspridaren är nu monterad och testkörd.
Sanden verkar komma ut där den ska..
Det verkar nu som att pressningssässongen är slut för våran del, så nu vågar vi blåsa rent och ställa undan den andra pressen också. Här ser Carl till att den blir nästintill dammfri.

 

Den ständigt rullande kontrollen av temperaturen i spannmålstornen rullar på och journalförs.
Häromdagen var Länstyrelsen på besök för att kolla på en betesmark vi gjort i år och på skog som vi kanske ska göra om till bete. Det är gammal betesmark så det är väl inte mer än rätt att göra det till det igen?! Betesmarken vi gjorde i våras verkar förresten få med beröm godkänd, skönt!
I vår egna lilla sortdemo på höstvete så blir skillnaderna tydligare och tydligare nu mellan sorterna. Mer om detta någon annan gång, men just nu så verkar kask sticka ut och se trevligare ut än de andra. Den har en grönare färg.
Maskintvätt och service är något som står på schemat just nu och gårdsplanen är lite halvfull med grejor som väntar på sin tur just nu. Vi jobbar oss sakta, men säkert åt rätt håll och snart är här bara en grävmaskin och några högar grus.

Det fick bli det för idag. Förutom detta så händer massa andra grejor också. Jag har bland annat varit hos tandläkaren för årets lagning av tand. Häftigt egentligen. För 20 minuters jobb med lite borra, slipa och plastic padding så kan man ta 1750 kronor. Helt plötsligt blev en traktormek ganska så billig i timmen. Tur ändå att tandläkarna finns och kan det de kan.