Novemberrapport

Även om vi nu är inne i årets kanske långsammaste månad, så står absolut inte tiden stilla och snart är även denna månad över. Här kommer en liten rapport på vad som hänt senaste dagarna

Hämta halm

En av våra veckorutiner är att skrapa och ströa till djuren och för att göra det måste vi hämta hem halm. Vi förvarar ju inte våran halm hemma på gården utan 2 km bort i en maskinhall vi hyr på granngården. I den bästa av världar så skulle förvaringen ske på hemmaplan, men nu gör den inte det. Ska man var riktigt ärlig så förlorar vi inte så jättemycket nu när vi förvarar den en liten bit bort mot när vi förvarade den hemma. Det är ändå hantering när den ska ut och in. Nu ska den i alla fall hämtas och läggas upp där den ska användas och det gör vi två gånger i veckan. Det sker varje dag innan halmen ska ströas med, så måndagar och torsdagar hämtas det halm.

Ut med halmen ur halmlagret.
På med halmen på släpet.
Sen hem med halmen. Det är inte alltid vi lyxar till det med att ha både lastmaskin och traktor, då får traktorn sköta sig själv, men där vi tar halm nu kommer vi inte åt med traktorn.
Sen hamnar balarna där de ska användas och åt rätt håll. För att det ska gå snabbt och smidigt att ta bort snörena i strömaskinen så lägger vi balarna på sidan, och för att man ska slipa trixa med det när det ströas stälper vi balarna när vi lastar av.

Stalla in maskiner

Något som man kanske skulle önska skulle vara klart redan i oktober är tvättning, service och installning av maskiner. Nu är det inte så och vi får låna november och kanske lite av december för att få in de sista maskinerna på sina vinterplatser tvättade och servade. Tvätten har nu gått varm och Carl har betat av maskin för maskin när det funnits tillfälle och nu börjar vi närma oss slutet. Det känns väldigt bra att få in maskin efter maskin, även om man önskar att det redan helst skulle vara klart, men inte ens detta verkar göra sig självt…

Idag fick slåtterkrossarna komma in i sitt vinterhem. Bakkrossarna är inte helt lätta att få in överallt, här är det bara någon centimeter till godo på höjden.
Inne i väderskyddet ihop med resten av maskinerna.
Det är inte helt lätt att få in allt i ”rätt” ordning, men lyckas man så finns mycket tid att tjäna. Här tror vi på att kultivatorn ska ut innan slåtterkrossarna.
Det minskar på maskiner utomhus. Nu är det bara kranarmen och harven kvar i stort sett… Resten ska bara in under tak, men i rätt ordning (alltså sist).

Vägsladden är klar

Så äntligen blev vägsladden klar i verkstaden för den här gången. Nu är den lagom ombyggd och fixad för tillfället. Det skulle nog gå att ha den i verkstaden minst en vecka till, men någonstans måste man dra en gräns och det finns fler grejor som behöver komma in in verkstaden. Jag tror ändå att sladden blev ganska så bra, den blev nog i alla fall inte sämre. Den har varit en liten huvudvärk några år nu (men den har ju fungerat), så det är skönt att kunna ge den det den behövde.

Så blev sladden äntligen tillräckligt klar för att få flytta ut.

 

Det har svetsats en hel del och bland annat har den fått ett nytt hjul till strängspridaren.
Den uppgraderades även med en hel del nya kors-och-tvärstag så att den inte viker sig direkt.
Den höll i alla fall för att köras ut från verkstaden.
Tyvärr så var det inte direkt kanonförhållanden för att provköra den, så den får snällt stå på baksidan och vänta på bättre tider…

Besök

Vi hade idag besök av Carina Lloyd som är näringslivsutvecklare i Katrineholm och Magnus Runesson som är samhällsbyggnadschef och näringslivschef i Katrineholm. Det var ett väldigt trevligt besök där vi fick chansen att presentera vårat företag och hur vi jobbar med allt, men med kanske visst fokus på tekniken i odlingen. Jag tycker det är väldigt roligt att det finns ett intresse från kommunens håll för lantbruksföretag. Jag upplever också att det finns ett växande intresse för modern växtodling och det tycker jag är jätteroligt.

Besök i personalrummet. Här fick vi chansen att visa lite hur vi jobbar med teknik i våran växtodling.

Sidospår:

Jag är inte rädd för spindlar, men när jag snabbt blickade ner i våran skrot tunna måste jag erkänna att jag hoppade till…. Vi ska ju inte ha så där stora spindlar i Sverige. Som tur är så var det ingen förväxt spindel när jag tittade noggrannare, utan bara en magnet med lite skrot på. Ser ni också skrotspindeln?

 

Avslutar detta inlägg med att tacka regnet! Visst har det sett till så att allt är mörkt och geggigt, men det har också sett till så att de flesta av våra vetefält nu är fria från snö. Skönt, nu kan vi börja om igen, men i rätt ordning. Först kallt, sen snö och inte tvärtom. Vi vill inte att vetet ska drabbas av några otäcka utvintringssvampar….