Vila, VAB och småpill

Sjukdomstider och höggravid fru gör att jag idag och imorgon kommer spendera mest tid hemma med sjuka barn. De är inte allvarligt sjuka, utan bara lite snoriga och hostiga. Så det är ingen katastrof på något sätt, men någon pigg och alert person måste ta hand om dem. Igår var jag däremot inte hemma utan kunde fixa lite småpill i verkstaden, sånt där som är smått, men nog så viktigt. Det börjar även bli läge för att vara så utvilad man kan nu eftersom att Carro som sagt var är höggravid och det kan bli action lite när som helst nu…

Småpill

Med en sak ur verkstaden är det bara passa på att köra in nästa sak på listan. Det finns stora och små projekt och igår passade jag på att få några mindre, men viktiga projekt klara. Dessa gick dessutom nästan lika bra som jag hade planerat så det som skulle bli klart blev klart. Ibland är det lite konstigt för mindre projekt glöms ibland bort i all hast, fast de är nog så viktiga. Många av dessa små projekt riskerar att bli både stora projekt och skapa stora problem. Det absolut bästa är ju att ta dem på en gång och det försöker vi göra, men ibland blir det flera flugor i en smäll. Nu blev det några flugor i en smäll och det gör ju inget, dessutom inte när flugorna kommit ungefär samtidigt.

Nästa projekt 620:in fick spendera några timmar i verkstaden.
Här finn två typiska småfix, som kan bli värre. Hittar ni dem? (Det är inte att det är smutsigt)
Stämmer precis, det är två lock som fattas. Det ena på ett hydrauluttag och det andra för släpvagnskontakten. Katastrofer kan ha sin början hör. Smuts i hydrauluttaget kan i värsta fall leda till smuts i hydraulsystemet med alla problem det kan innebära. Det blir lätt mycket smuts som är svårt att få bort ur uttaget om locket fattas. Elkontakten utan lock kan ju med lätt bli full med smuts och glappkontakt mellan traktor och efterföljande redskap kan uppstå. Då kan i värsta fall seriekrock med personskador bli resultatet…. Bakljus, bromsljus och blinkers är inte så dumt att ha och ska absolut fungera för allas säkerhet.
Här ser det bättre ut med nya lock, även om det fortfarande är lite smutsigt runt om. Tyvärr så hade jag ingen gul minusplupp till hydrauluttagets lock som det skulle vara, så ett rött plus fick duga så länge. Gul plupp är på väg.
Det fick även bli ett byte av magnetventil så att 1000 rpm på kraftuttaget fungerar igen (inringad i blått)
En inte helt ovanligt reservdel till en Fendt, men som tur är lätt att byta. Vi har inte bytt så många, men tillräckligt för att veta vad det är.
Defekt, och nu när jag kolla på bilderna inser jag att den nya hade nät mellan svart och blå o-ring. Hoppas det är en uppdatering och inte att det blev fel på något sätt. Kanske är en uppdatering som räddar ventilen från smuts som gör att de ger upp….

 

Pang så fungerade det att lägga i växeln 1000 rpm igen
Nästa småpill var att rensa vindrutespolarens munstycken till 724:an. Att ha vindrutespolare som inte fungerar eller vara fungerar litegrann är ju jätte irriterande. Det värsta är att man inte märker det förens de ska användas och då är det för sent…. Ren vindruta är ju inte så dumt alls i alla situationer.
Till slut blev även detta succé, nu fungerar den i alla fall som den ska.
Ett annat små pill som görs på alla traktorer vartefter det passar är att se till att topsptångar och andra stag är rena i gängorna och smorda. Nu kommer de inte användas så mycket, i alla fall inte justeras så mycket och då kan de ju lätt kärva ihop. Därför brukar det inte vara så dumt att ge dessa lite kärlek då och då… Ett hoprostad toppstång är ju inte alls så roligt att tas med när det är bråttom att koppla något redskap. Det brukar i alla fall ta längre tid att koppla redskapet då…

Vila och VAB

Så var det ju det här med vilande och vabbandet.. Det är ju absolut inte samma sak vill jag bestämt hävda! I alla fall inte för mig, att vabba tar sin energi helt klart. Våra barn två barn på 5 och 3 ser till att man får prova många av sina sinnen. Vilket jag tycker är helt underbart, men det är inte att vila. Nu börjar ju ändå som sagt var ankomsten av vårat tredje barn närma sig och när det än är så blir det närmare och närmare för varje sekund. Jag får för mig att det inte är så dumt att vara så utvilad som det år när det väl händer. Därför så försöker både jag och Carro att vila oss, vi är ganska så dåliga på det, men vi försöker i alla fall.

En kort promenad på våran egna lilla sortdemo för höstvete:

Jag hinner inte alltid det jag vill, men nu ikväll så kom jag i alla fall ut på våran egna sortdemo för höstvete. Vi tar mer om det en annan gång när jag har bilder i dagsljus också, men intressant är det i alla fall.
Dags att räkna över rutorna och kolla läget nu innan vintern slår till på riktigt.
Julius, Kask, Ahoi och Norin på väg hem för närmare koll. Fortsättning följer.