Nu kom vintern i rätt ordning för vetets skull

För ett tag sedan skrev jag om att jag gillade snö och det gör jag, men snö på varm mark kan ju lätt skapa oro. I alla fall med de fina frodiga höstvetebestånden den milda hösten sett till att vi har. Det skulle ju vara fruktansvärt tråkigt om vetet skulle utvintra på grund av snömögel, men nu med gott om minusgrader innan snön så känns det ändå förhoppningsfullt, tack vädret för det!

Snömögel

Vi brukar i regel försöka så vete så tidigt som möjligt på hösten för att slippa kladda ner vete och för att få fina bestånd på hösten redan. Vi har sett att det ger oss en bättre förutsättning för bra skörd, men det är ju förstås inte helt riskfritt. En av de stora riskerna vi ser är utvintring på grund av snömögel. Det är ju en risk som ökar vid frodiga bestånd och i en sådan växtföljd som vi har (vete efter vete med något avbrott för raps är väl också någon slags växtföljd!?) och även om vi plöjer det mesta vete efter vete så anser vi att risken är ganska så stor. Är förutsättningarna fel med otjälad mark, grönt frodigt vete och långt snötäcke finns ju helt klart risken där. Vi har haft problem med utvintring av höstvete på grund av snömögel, men jag var så liten då så kommer inte riktigt ihåg vilket år det var, bara att det inte alls var bra. Nu i modernare tid har vi klarat oss bra. När det var tillåtet att broddbehandla på hösten så gjorde vi det i våra frodigaste bestånd. Om det räddad oss vet jag inte, men det är inte omöjligt. Nu är vi lite mer utlämnade till vad vädret gör under vintern, men nu verkar det som att det kanske sköter sig, vi hade nu riktigt tjäle innan snön kom. Det lugnar i alla fall växtodlingsnerverna litegrann….

Kall mark och kallt vete innan snön borde kunna se till att snömöglet håller sig undan.
Så trotts ett väldigt frodigt bestånd så borde vi kunna andas ut.
Vetet är täckt med iskristaller.

Det ser kallt ut och det är det också.

 

Här är lägget enligt väderstationerna. Som ni ser så är det inte jättekallt 15 cm ner i marken, -0,1 resp 1,4. I ytan är det i alla fall kallt och det är tjäle.
Nu är vetet täckt med några centimeter vit snö. Vet att vissa kallar det för ”lappmögel” och det är ju inte att förväxla med ”snömögel” även om de på något sätt hör ihop.
Frågan är bara vad rapsen tycker om detta väder, men jag tror inte att det är så farligt. Värre med hård vår än hård vinter om jag får gissa..

Nog om detta för nu, men som sagt var skönt att vädret verkar vara med oss.

Snön gör helt klart kvällspromenaderna lite trivsammare.

Nu är det bäst att jag stänger ner dator och släcker ljuset så jag inte råkar bidra till överbelastning av elnätet. Man vill ju inte vara med och orsaka bortkoppling från elnätet. Det skulle vara tråkigt och jobbigt att bli utan ström helt klart….