Allmän service

Nu är det typiskt grått, brunt och blött ute, ett för oss inte helt ovanligt januariväder alltså. Då passar det bra med sysslor som är anpassade till vädret och eftersom att vi ändå inte har några speciellt avancerade projekt på gång just nu lunkar vi på med typiska januarisysslor. 

Allmän service

Det ständigt rullande projektet med service har jag nu ägnat mig åt de senaste dagarna. Servicearbete är ju ett arbete som nog aldrig tar slut när man har maskiner, det finns nästan alltid något att göra känns det som. Det är alltifrån vanlig rutinservice till service med lite mer fix i. En maskin som inte rullar eller gör det den ska är ju inte värd särskilt mycket, så det är lika bra att se till att de rullar och fungerar som de ska. Halkar man efter med servicen brukar det vara svårt att komma ikapp. Börjar man blunda för ett halvfel tycker jag att det lätt hinner bli flera halvfel innan något av dem åtgärdas. Det känns som att det är lättare att blunda för ett fel om redan ett finns. Därför så försöker vi alltid se till så att vi åtgärdar felen så fort som möjligt för att inte fastna i en negativ spiral. Undantaget är när det är väldigt bråttom och de viktiga funktionerna fungerar, men sen åtgärdas felen så fort som möjligt. Jag tycker det är väldigt bra och ett sätt att hålla allt helt och fräscht. En trasig lampa till arbetsbelysningen ska lagas innan det är fem som ska lagas, ett trasig handtag ska lagas medans dörren går att öppna, ett läckande hydrauluttag ska åtgärdas innan alla uttag läcker. Det känns i alla fall mer i min själ om en maskin som är helt hel går sönder på något sätt än om en som redan har något som är trasig går sönder. Det blir lättare att rycka på axlarna och tänka ”aja, den här var ju redan lite trasig där” om något redan var trasigt.

Bland de sista grejorna jag gjorde innan pappaledigheten var att byta skyddslock på ett av dessa hydrauluttag. Tyvärr, så had jag inte rätt färgplupp till märkningen och gul minus fick bli röd plus tillfälligt. Nu när jag kom tillbaka passade jag på att åtgärda detta nästan direkt. Risken är annars att man kanske råkat lära sig att gul minus numera är det röda pluset.
724:an med tillhörande snöplog och sandspridare fick lite tid i verkstaden. Traktorn fick en vanlig 50 timmarsservice. Sandspridaren och plogen fick allmän översyn och lite smörjning.
Ett läckande hydrauluttag fram på traktorn åtgärdades.

 

Sen fick strömaskinen sig en omgång i verkstaden. Vanlig översyn med smörjning och lite byte av kedjor.
Två kedjor av två kedjor på strömaskinen byttes. Det finns någon gammal lag på att kedja och drev ska bytas samtidigt, men vi brukar åtminstone byta två kedjor på ett drev. Vi tycker att det fungerar bra.
En maskin som nu ska få sig lite mer service än bara allmän service är grävmaskinen. Den ska nu få sig en ordentlig genomgång. Detta är nu tyvärr ett dåligt exempel där jag lyckats samla ihop ett gäng mindre fel utan att åtgärda dem, men nu ska dessa åtgärdas och grävaren ska bli som ny. Vi börjar med att tvätta den ordentligt.
En välförtjänt tvätt.

Övrig rapportering:

Utgödsling av lagårdarna har nu dragit igång lite smått. Först ut är gamla lagården. Där har det varit sparsamt med djur nu. En rymningsbenägen kviga och en avelstjur har bott här en kortis.
Schäffern är inte alls dum att ha när detta ska göras. Lagom smidig och lagom stor.
Dyngan hamnar sedan på hög i väntan på vidaretransport.
Vatten är ju något som de senaste dagarna innehållit hyffsade mängder av och det syns helt klart i vattendragen. Här går vägtrumman helt full, det är inte så vanligt att den gör det.
Den lilla sjön (om man nu ska kalla det för sjö) hemma smyger sig sakta uppåt. Sjön heter Floden vilket nog inte är helt taget ur luften…
Det är just nu bra fart på täckdiken vilket är skönt. Hoppas nu att allt vatten hinner rinna undan från fälten innan det blir kallt igen.

Ungefär så är det här just nu och fortsättning följer.